Zenička obilaznica kasni zbog slabe pripreme gradnje

Autor: Poslovni dnevnik , 15. siječanj 2019. u 21:59
Na Zeničkoj obilaznici grade se četiri vijadukta, dva tunela i most, a radovi vrijede 140 mil. €

Rješenja iz projekta napravljenog 2009. morala su se mijenjati jer nisu osiguravala sigurnost autoceste na nestabilnom tlu, na što su još ranije upozoravali mještani.

Izgradnja Zeničke obilaznica na Koridoru 5C ne odvija se planiranom brzinom, a razlog je nestabilno tlo na kojoj se gradi autocesta zbog čega je potrebno mijenjati projekt koji je napravljen 2009. godine.

Ta informacija potvrđena je za Klix.ba iz Autocesta Federacije Bosne i Hercegovine, koje objašnjavaju da je Zenička obilaznica locirana na vrlo zahtjevnoj i geološki nestabilnoj sredini. Projektnu dokumentaciju za obilaznicu 2009. godine koordiniralo je Ministarstvo komunikacija i prometa BiH. "Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine preuzele su projekte, samim tim i rješenja koja se bave stabilnošću kosina, ali se pokazalo da nisu adekvatna zbog izuzetno teških geomorfoloških prilika na terenu.

Projektna rješenja iz osnovnog projekta nisu osiguravala dovoljan stupanj sigurnosti trupa autoceste, što je potvrđeno na samom početku realizacije projekta prilikom izvođenja pripremnih radova kada su obavljeni dodatni istražni radovi", rekli su za Klix.ba iz JP Autoceste FBiH.

Brojni odroni, klizišta te problemi na izgradnji tunela obilježili su gradnju najzahtjevnije dionice autoceste, na kojoj se nalaze dva tunela, četiri vijadukta i most, dok vrijednost radova iznosi oko 140 milijuna eura.

"Zbog složenosti u rješavanju ovih problema osim stručnih osoba izvođača, nadzora i investitora, uključeni su i stručnjaci s Građevinskog fakulteta u Sarajevu i Rudarsko geološko građevinskog fakulteta u Tuzli. Proces geoloških istraživanja i izrada novih projektnih rješenja zahtijevao je određeno vremensko razdoblje, što se odrazilo na produženje radova", objašnjavaju iz Autocesta FBiH.

Kada će biti završena Zenička obilaznica nitko ne može potvrditi, ali apeli mještana da je riječ o trusnom tlu bili su uzaludni, a sada će vjerovatno iziskivati dodatne troškove i probijanje rokova izgradnje obilaznice.

Komentirajte prvi

New Report

Close