Zbog 1,3 mil. ugrožen projekt vrijedan više od milijardu eura

Autor: Poslovni dnevnik , 03. svibanj 2019. u 07:51
Švicarsko-egipatska kompanija spremna je na arbitražu s Crnom Gorom

Luštica Development razvija projekt Luštica Bay u koji je uključena izgradnja sedam hotela, dvije marine, golf terena, te stanova i vila.

Luštica Development iz Tivta potvrdila je da je u sporu s vladom Crne Gore oko načina obračuna dijela financijskih obveza te kompanije prema državi, vezano za postotak u ukupnim prihodima koje je Luštica Development do sada ostvarila, a koji trebaju pripasti državi.

Iz te kompanije Vijestima su potvrdili da neće odustati od svojih stavova niti po cijenu pokretanja arbitraže. Luštica Development, zajednička kompanija švicarskog-egipatskog Orascom Developmenta (90%) i vlade Crne Gore (10%) na poluotoka Luštica razvija projekt Luštica Bay u koji je uključena izgradnja sedam hotela, dvije marine, golf terena s 18 rupa, oko 2000 stanova, vila i obiteljskih kuća, te svih sadržaja nužnih za život grada. Vrijednost projekta procijenjena je na 1,1 milijardu eura, a neki dijelovi naselja otvorili su vrata gostima. 

Odbili sve prigovore
"Prioritet za obje strane je sporazumno rješenje, međutim, ako ne bude dogovora oko zaključka ugovor o zakupu i razvoju zemljišta predviđa rješavanje arbitražom. Mjesto arbitraže određuje arbitražni tribunal u dogovoru sa stranama", priopćeno je Vijestima iz menadžmenta Luštica Developmenta. Ministarstvo financija prije desetak dana ponovno je odbilo prigovor Luštice na način obračuna obveza te kompanije prema državi i Općini Tivat, na temelju ugovora o dugoročnom zakupu zemljišta iz 2009. godine.

 

2000 stanova

bit će izgrađeno u naselju Luštica Bay

Vlada je 18. travnja ove godine razmatrala takav stav Ministarstva financija koje je ranije odredilo da Luštica Development u državni proračun treba uplatiti 1,373.135 eura, na temelju svojih "bruto prihoda" u proteklom razdoblja. Agencija Racio-Mont vještačila je ukupne prihode kompanije Luštica Development u sklopu ugovorenih obveza da vladi plaća iznos od 2% svojih bruto prihoda, odnosno Općini Tivat 3% u od faktura za vodu i kanalizaciju.

Vlada ne popušta
Luštica Development je prigovorila na taj nalaz agencije tvrdeći da u bruto prihod kompanije ne treba ulaziti i obračunati PDV, već samo obračunati prihodi, odnosno da se postotak od 3% za fakturiranu vodu i kanalizaciju treba računati samo u odnosu na razliku u cijeni po kojoj kompanija te usluge naplaćuje od svojih stanara, a ne na ukupno fakturirani iznos.

Ove prigovore Ministarstvo financija je krajem prošle godine odbilo i naložilo da Luštica Development državi uplati obračunati iznos od gotovo 1,38 milijuna eura, a što je ponovo urađeno i prije desetak dana kada je Luštica od crnogorske vlade ponovno dobila uputstva da državi uplati traženi novac. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ministarstvo financija i onog tko je tako odlučio HITNO poslati na početni tečaj računovodstva! Bar bi naučili definiciju prihoda.

New Report

Close