Za spasonosni lijek 8,7 milijardi dolara

Autor: Poslovni dnevnik , 10. travanj 2018. u 13:54
Dali premiju od 72 posto/REUTERS

Švicarski Novartis kupuje AveXis koji istražuje liječenje spinalne mišićne atrofije.

Švicarski farmaceutski div Novartis priopćio je u ponedjeljak da će kupiti američkog proizvođača lijekova za genetsku terapiju AveXis za 8,7 milijardi dolara.

Uprave obje kompanije jednoglasno su odobile akviziciju koja će biti plaćena u gotovini, objavio je Novartis.

AveXis ima sjedište u saveznoj državi Illinois. Provodi klinička istraživanja liječenja spinalne mišićne atrofije (SMA), rijetke neurodegenerativne bolesti koju uzrokuje defekt jednog gena.

"Predložena akvizicija AveXisa nudi izvanrednu priliku za temeljitu promjenu u liječenju SMA", istaknuo je u priopćenju direktor Novartisa Vas Narasimhan u priopćenju tvrtke. Koliko je Novartis "zagrijan" za ovu kompaniju dovoljno govori podatak da su pristali platiti  218 dolara po dionici, 72 posto više od prosječne AveXisove cijene u posljednjih mjesec dana.

Naime, neurološki lijekovi jedan su od glavnih fokusa švicarske kompanije, a Narasimhan vjeruje da taj segment ima potencijal od nekoliko milijardi dolara u prodajnim prihodima. Inače, Novartisova bilanca dopušta ovakvu kupnju.

Prije nešto manje od dva tjedna Novartis je objavio da će prodati udio u zajedničkoj kompaniji za zdravstvenu potrošačku njegu partneru GlaxoSmithKlineu za 13 milijardi dolara. Prodaja 36,5-postotnog udjela omogućit će Novartisu pojačani fokus "na razvoj i rast temeljnog poslovanja", poručili su iz švicarske tvrtke.

Komentirajte prvi

New Report

Close