Ljubljanski gradonačelnik prodao hotel na Krku da bi vratio dug

Autor: Ante Pavić , 18. srpanj 2013. u 22:00
Hotel Delfin u Omišlju ima 48 soba i 10 apartmana

Šted-Invest, koji je kupio hotel, 2011. je Jankovićevoj E-gradnji dao kredit od 22,6 mil. kuna ili tri milijuna eura.

Slovenski mediji počeli su se raspitivati za porijeklo novca kojim je obitelj ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankovića uspjela vratiti dug od tri milijuna eura slovenskom poduzetniku Marjanu Pišljaru. Formalno mu je novac dugovao Jure Janković, sin Zorana Jankovića.

Trag novca odveo ih je u Omišalj na otoku Krku gdje je tvrtka E-gradnja u vlasništvu starijeg Zoranovog sina Damijana, prodala hotel Delfin čija vrijednost odgovara visini duga Jankovićevih. Damijan Janković nije bio previše razgovorljiv za Poslovni dnevnik, kazavši nam da su sve informacije vezane za prodaju hotela i uvjeti ugovora poslovna tajna koju ne misli dijeliti s javnosti. Poznato je da je riječ on dva objekta – hotelu i kući s dvorištem. Slovenske novice otkrile su da je hotel kupio zagrebački Šted-Invest koji je 2011. godine Jankovićevoj E-gradnji dao kredit od 22,6 milijuna kuna, ili tri milijuna eura. U kupoprodajnom ugovoru u posjedu Slovenskih novica, stoji da je prilikom pravnog posla između E-gradnje i Šted-Investa kao kupca hotela, također dogovoreno da će slovenska Faktor banka izbrisati sve svoje hipoteke koje je Faktor banka stavila na hotel nakon posudbi E-gradnji vrijednih ukupno gotovo sedam milijuna eura.

Kako je i Šted-Invest imao hipoteku nad hotelom zbog svojeg kredita od tri milijuna eura, proizlazi da je vrijednost hipoteka bila tri puta veća od vrijednosti samog hotela. U tom su se trokutu sve strane, po svemu sudeći, dogovorile i čini se da među njima više nema međusobnih potraživanja. Kontaktirali smo i Damira Poljaka, direktora Šted-Investa, ali nismo dobili odgovore o kupoprodaji. Cijeli posao mogao bi se nazvati i svojevrsnim rukometnim dogovorom, budući da je Zoran Janković bio predsjednik Rukometnog saveza Slovenije dok je osnivač i većinski vlasnik Šted-Investa Željko Udovičić, rukometni mecena čiji je brat Ivica bivši rukometni reprezentativac i današnji tehnički direktor rukometne reprezentacije. Sa Šted-Investom vlasnički je povezana Štedbanka kod koje račun ima rukometni klub Croatia osiguranje Zagreb.  Na internetskim stranicama hotela još uvijek stoji ime poduzeća 4V Commerce u vlasništvu Vinka Bačića koji je unajmio hotel.

Jankovići su se u rujnu prošle godine našli pod udarom kriminalističke policije koja je tada obavila pretrese njihovih kuća i stanova u sklopu istrage protiv Zorana Jankovića kojega se sumnjičilo za zlouporabu položaja, pranje novca i krivotvorenje. Pri tome su se istraživali i poslovi u Hrvatskoj jer je upravo Electa holding u vlasništvu njegovih sinova uplatila nešto više od pola milijuna eura. Poreznici nisu bili sasvim uvjereni u priču oca Zorana Jankovića da je riječ o povratu dugova budući da je sinovima prodao Electu pa mu tu poslovnu transakciju plaćaju u ratama. Osim toga, isti taj dan kada je Electa Jankoviću uplatila novac, iz E-gradnje je na Electin račun sjelo 723 tisuće eura. Upravo u to vrijeme Zoran Janković je pokazivao premijerske ambicije koje su aferom bile prilično načete.

U središtu Omišlja

Hotel 20 metara od mora

 Kako nam je poručio Damijan Janković hotel Delfin potpuno je adaptiran. Raspolaže sa 48 soba i 10 apartmana. Smješten je u Omišlju s pogledom na Kvarnerski i Omišaljski zaljev te je udaljen 20 metara od mora u neposrednoj blizini središta mjesta. Apartmani su kategorizirani s tri zvjezdice, a svime upravlja obitelj Bačić.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Treba dati Slovencima da slijede tragove novca kod naših “poduzetnika”. Vrlo brzo bi im ušli u trag.

New Report

Close