Vršački vinogradi izgradili novu vinariju

Autor: Poslovni dnevnik , 12. kolovoz 2018. u 21:59
Vršačke vinograde je lani preuzeo Swisslion-Takovo Rodoljuba Draškovića

Dosad najveća investicija u vinarstvo u regiji, na 7600 kvadrata, vrijedna je 30 mil. eura, a omogućit će da se uz najsuvremeniju tehnologiju preradi cjelokupan urod grožđa.

Vršački vinogradi, koji od 2017. posluju u sklopu sustava Swisslion-Takovo Rodoljuba Draškovića, izgradili su najsuvremeniju vinariju u Srbiji, vrijednu 30 milijuna eura.

To je, uz ulaganje u obnovu dotrajale mehanizacije i podizanje novih plantaža, dosad najveća investicija u vinarstvu na prostoru bivše Jugoslavije, pišu Večernje novosti.

Vinarija je izgrađena za samo godinu i pol, prostire se na 7600 čevornih metara i podijeljena je na pet proizvodnih cjelina. Veći dio opreme već je instaliran, pa se očekuje da će ove jeseni tu prvi put biti prerađen cjelokupan urod s plantaža Vršačkih vinograda.

"Trenutno imamo 168 inoks posuda s vlastitim hlađenjem, što je dovoljno za sav urod iz naših vinograda. S vremenom ćemo taj broj povećavati do projektiranog kapaciteta vinarije od preko 7,5 milijuna litara, jer je u planu podizanje još 300 hektara novih nasada", kaže Aleksandar Ivkov, izvršni direktor podrumarstva u Vinogradima. Novi vlasnik proizvodnju je fokusirao na kvalitetna i visokokvalitetna sortna vina, zbog čega se prilikom realizacije ove investicije svakom detalju pridavala posebna pažnja.

Samo je u potpuno automatiziranu liniju za punjenje, čiji je kapacitet 4000 boca na sat, uloženo više od milijuna eura. Ispod vinarije nalazi se podrum u kojem Vršački vinogradi planiraju u limitiranim serijama proizvoditi sofisticirana visokokvalitetna vina, koja će čuvati u hrastovim bačvama. 

Komentirajte prvi

New Report

Close