Vodstvo Googlea obećalo da umjetnu inteligenciju neće prodavati vojsci za korištenje u oružanim sustavima

Projekti u isključivo nevojne svrhe/FOTOLIA Projekti u isključivo nevojne svrhe/FOTOLIA

Gotovo 5000 zaposlenika zatražilo od kompanije da ne sudjeluje u vojnim projektima.

Vodstvo Googlea pokleknulo je pritisku zaposlenika i odlučilo da se proizvodi kompanije u području umjetne inteligencije neće koristiti u oružanim sustavima ili u neopravdanom nadziranju.

"Želimo biti jasni da nećemo razvijati umjetnu inteligenciju za korištenje u oružju, ali ćemo nastaviti suradnju s vladom u području vojne i sigurnosne opreme", napisao je u svom blogu izvršni direktor Sundar Pichai.

Google će surađivati s vladom u području računalne sigurnosti, vojnog regrutiranja te traganja i spašavanja, naveo je Pichai.

Potencijal umjetne inteligencije da preciznije navodi napade borbenih dronova od vojnih časnika ili identificira internetsku komunikaciju političkih disidenata zabrinuo je akademske etičare, ali i zaposlenike kompanije.

Više od 4600 zaposlenika peticijom je zatražilo prekid suradnje Googlea s vladom na vojnim projektima, a njih 13 je posljednjih tjedana zbog toga dalo otkaz.

Prema internoj poruci u koju je uvid imao Reuters, povjerenstvo od devet zaposlenika kompanije donijelo je nacrt principa korištenja umjetne inteligencije. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve