Victoria Group za godinu dana povećala dobit za 15%

Autor: Poslovni dnevnik , 09. studeni 2015. u 22:00
Victoria Group bilježi rast u Srbiji i inozemstvu

Ostvarena je i rekordna prodaja flaširanog suncokretovog ulja od gotovo 90 milijuna litara.

Srpska kompanija Victoria Group u proteklih 12 mjeseci ostvarila je izvanredne poslovne rezultate i povećala dobit za čak 15 posto.

Članice Victoria Groupa Sojaprotein i Victoria Oil preradili su ukupno 500.000 tona soje, suncokreta i uljane repice. Zaposlenici kompanije Victoria Group, koju čini deset kompanija, mogu se pohvalit rezultatima svog rada u prethodnih 12 mjeseci, pišu Večernje novosti. Od rujna prošle do kolovoza ove godine zaradili su više od 380 milijuna eura, što je 15 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Rast je zabilježen na domaćem tržištu, ali i na inozemnom, a samo od izvoza ostvareno je 40 posto ukupnog prihoda.

 

40posto

prihoda Victoria Groupa ostvareno je u izvozu

Stabilna proizvodnja
Zbog bolje iskorištenosti tvorničkog kapaciteta, smanjenja troškova proizvodnje, povećanja prodaje, ali i rekordnog otkupa uljarica, kao ključnog preduvjeta na početku agrarne godine, operativna dobit povećana je za 10 milijuna eura, odnosno za trećinu, navode u Victoria Groupu.  "Različiti čimbenici otežavaju poslovanje u poljoprivredno-prehrambenom sektoru, kako u zemlji, tako i u regiji. Ipak, i u takvim uvjetima postižemo stabilnu proizvodnju i u kontinuitetu osiguravamo certificiranu kakvoću prema europskim standardima. Investicije u energetsku učinkovitost, rekonstrukciju i proširenje pojedinih proizvodnih linija omogućile su korištenje punih prerađivačkih kapaciteta naših tvornica", kažu u kompaniji.

Jedan od učinaka je i širenje izvoznih aktivnosti, što ih je pozicioniralo kao najvećeg neto izvoznika prehrambeno-prerađivačke industrije, ističu u Victoria Groupu. "U ovoj agro godini očekujemo dalji rast prodaje. Iako je počinjemo s posljedicama ovogodišnje suše i skupljom sirovinom, već smo osigurali količine za maksimalne kapacitete Sojaproteina i Viktorija Oila. "Nastavljamo s orijentacijom na tržišta regije i EU, kao i s proizvodnjom i plasmanom proizvoda višeg stupnja prerade", kažu iz Victorie

Izvoz veći 16 posto
Prihodi od prodaje uljare Victoria Oil iznose 141,6 milijuna eura, što je 32 posto više u usporedbi s prethodnom agro godinom, navode iz te kompanije. Izvoz je zabilježio rast od 16 posto, tako da čini 41 posto ukupne vrijednosti prodaje. Operativna dobit je, s povećanjem od 40 posto, veća od 15 milijuna eura. Ostvarena je i rekordna prodaja flaširanog suncokretovog ulja od gotovo 90 milijuna litara, a pratila ju je odlična prodaja sirovog suncokretovog ulja. 

Pozicioniranje na tržištu

Više od 50% udjela na europskom tržištu sojinih protein

Tvornica Sojaprotein je u 2014-2015. godini ostvarila prihode od prodaje od 113,3 milijuna eura. Uz rast prodajnih rezultata od 15 posto, povećanje učinkovitosti donijelo je porast operativne dobiti za 62 posto na  16,1 milijun eura. Dobri rezultati bilježe se i u prodaji teksturiranih sojinih proteina, segmentu u kojem Sojaprotein drži više od 50 posto udjela na europskom tržištu.
 

Komentirajte prvi

New Report

Close