Velika revizorska četvorka u sukobu interesa

Autor: Tomislav Pili , 11. srpanj 2018. u 22:00
Foto: Getty Images

EY, Deloitte, KPMG i PwC na studijama za Bruxelles zarađivali milijune, a savjetovali klijente kako izbjeći porez.

Četiri najveće revizorske kompanije bile su u sukobu interesu jer su dobivale milijune eura od Europske komisije za savjetodavne usluge dok su istovremeno pomagale kompanijama u izbjegavanju plaćanja ili značajnom smanjenju poreza na dobit. Istraživanje briselske skupine Corporate Europe Observatory koje prenosi Financial Times pokazuje da su Ernst & Young (EY), KPMG, Deloitte i PricewaterhouseCoopers (PwC) samo 2016. dobili oko osam milijuna eura od Opće uprave za oporezivanje i carinsku uniju.

Još 10,5 milijuna eura od te iste uprave dobili su u siječnju ove godine PwC, Deloitte i KPMG za studije “različitih poreznih i carinskih pitanja”. EY, PwC i Deloitte zaradili su 2014. oko 7,5 milijuna eura za konzultanske usluge u “studijama i komparativnim analizama različitih poreznih i carinskih područja”. Zanimljivo je da je Europska komisija dodjeljivala te poslove “velikoj četvorki” u vrijeme, ali i nakon što su Panamski dokumenti “iscurili” 2016. te Rajski dokumenti iz prošle godine otkrili razmjere korištenja poreznih oaza od strane bogatih pojedinaca i kompanija.

 

26 milijuna

eura dodijelila je Europska komisija revizorima od 2014. do ove godine

U tome su im značajno pomagale odvjetničke i revizorske kuće. Kako naglašavaju iz Corporate Europe Observatoryja, revizorske kuće koje su pomogle u stvaranju strukture izbjegavanja plaćanja poreza autori su studija koja su služila kao temelj za donošenje odluka o poreznoj problematici. Upitani za komentar, iz Europske komisije poručuju kako ih iznenađuje medijska pažnja oko ove teme. “Komisija redovito traži istraživanja konzultanata širom svijeta. Ovo su samo četiri od tisuća tvrtki čije usluge koristimo”, ističu iz Bruxellesa. KPMG, PwC i Deloitte odbili su komentirati navode. Iz EY-a su poručili kako podržavaju transparentnost u odnosima s poreznom administracijom kako bi pomogli u izgradnji povjerenja.

Komentirajte prvi

New Report

Close