Velika potražnja za srpskim krumpirom

Autor: Poslovni dnevnik , 13. veljača 2017. u 21:59
Najviše se traži bijeli krumpir, crveni odlazi samo u Mađarsku i Rumunjsku/D.Š./PIXSELL

Visoke cijene u Europi.

Nakon dužeg zastoja u izvozu krumpira, od početka godine srpski proizvođači ne mogu osigurati dovoljne količine jer je potražnja inozemnih kupaca iznad očekivanja, pišu Večernje novosti.

Krumpir iz Srbije trenutno se izvozi u Bugarsku, Makedoniju i Rumunjsku, a samo iz Agromobila, jednog od najvećih proizvođača i izvoznika, u siječnju je izvezeno 400 tona, a ugovorena prodaja još 500 tona. Prije nekoliko mjeseci krumpir se prodavao za 10 dinara i manje (oko 60 lipa), sada je otkupna cijena znatno veća, od 15 do 18 dinara po kilogramu. Trenutno je najveća potražnja za bijelim krumpirom, dok crvene vrste odlaze na mađarsko i rumunjsko tržište.

U Srbiji čak i na parcelama koje nisu navodnjavane prinos je dosegnuo i 50 tona po hektaru. Prema riječima Ratka Vukićevića, predsjednik UO udruženja voćara i povrtara Plodovi Srbije i vlasnika Agromobila, na odličan izvoz utjecala i visoka cijena krumpira u Njemačkoj, Nizozemskoj i Austriji, gdje sada doseže čak 24 centa, a tome treba dodati i troškove prijevoza. 

Komentirajte prvi

New Report

Close