Već 25 godina nema recesije, a njezino gospodarstvo nezaustavljivo i snažno raste

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. ožujak 2017. u 14:47
Foto: Thinkstock

Rast BDP-a vjerojatno bi se trebao vratiti na stopu od 2,5, možda i 3 posto tijekom ove godine.

Australsko gospodarstvo u četvrtom lanjskom tromjesečju snažno je poraslo, čime je ova resursima bogata ekonomija nastavila 25-godišnje razdoblje bez recesije.

To je približava rušenju rekorda Nizozemske kada je u pitanju neprekidni gospodarski rast u modernom razdoblju. Nizozemski rekord je postavljen između 1982. i 2008. godine, a Australiji nedostaje još samo jedno tromjesečje rasta kako bi ga dostigla.

Australsko gospodarstvo palo je u trećem lanjskom tromjesečju, no iznenađujući oporavak u četvrtom tromjesečju vratio je godišnje pokazatelje na stopu rasta od 2,4 posto. Taj oporavak se uvelike može zahvaliti snažnom izvozu i rastu osobne potrošnje.

Australija nije bila u recesiji, koja se definira kao dva uzastopna tromjesečja s negativnim stopama rasta, od lipnja 1991. godine.

"Izgledi za ovu godinu su prilično pozitivni", izjavio je analitičar iz investicijske kuće AMP Capital Shane Oliver. "Vidimo porast u obujmu izvoza, kao i veliki skok u cijenama ključnih sirovina", kaže Oliver.

Rast BDP-a vjerojatno bi se trebao vratiti na stopu od 2,5, možda i 3 posto tijekom ove godine. Australska središnja banka stopu rasta za 2017. procjenjuje na oko 3 posto, zahvaljujući oporavku cijena sirovina.

Komentari (1)
Pogledajte sve

New Report

Close