UNESCO traži zaustavljanje gradnje u Boki Kotorskoj

Autor: Poslovni dnevnik , 28. veljača 2019. u 22:00
Međunarodne organizacije preporučuju da se iz nacrta PUP-a izbace nove ceste na zapadnom dijelu Kotorsko-risanskog zaljeva

Zbog pretjerane urbanizacije i devastacije prostora Kotor je zamalo skinut s popisa zaštićene baštine.

Pretjerana urbanizacija i razvojni planovi crnogorske vlade ozbiljna su prijetnja za Boku Kotorsku, ocijenili su iz UN-ove organizacije za očuvanje svjetske baštine – UNESCO-a i Međunarodnog savjeta za spomenike i spomenička područja ICOMOS u izvještaju o stanju prirodnog i kulturno-povijesnog područja Kotora, kojeg je pripremio pripremio stručni tim tih institucija.

"Godinama je očita potreba da se ogranični pretjerana urbanizacija obale Boke Kotorske, posebno u području Kotorskog i Risanskog zaljeva, odnosno tjesnaca Verige. To zahtijeva i radikalne promjene u ciljevima novog Prostorno-urbanističkog plana Kotora koji je u izradi, uključujući projekte prometnica, kao i usaglašavanje novog PUP-a s Menadžment planom Područja svjetske prirodne i kulturno-povijesne baštine", kaže se u izvještaju.

Zbog pretjerane urbanizacije i devastacije prostora, Kotoru je donedavno prijetila opasnost da bude skinut s popisa zaštićene svjetske kulturne i prirodne baštine. To bi imalo vrlo loše posljedice ne samo za Boku, već za cijelu Crnu Goru. Država i lokalna vlast su poduzeli niz mjera pa je uveden moratorij na gradnju do donošenja novog PUP-a. U praksi je divljanje građevinskog lobija i tajkuna uz obale zaljeva nastavljeno, jer su od države dobili prešutnu suglasnost", navode Vijesti.

Iz međunarodnih organizacija su tražili da se postavi jasno ograničenje na privremenost objekta na Turskom rtu. "Privremeni objekt" restoran i kafić Verige 65 izgrađen je na Turskom rtu prije dvije godine, uz odobrenje tadašnje direktorice Uprave za zaštitu kulturnih dobara Anastazije Miranović (DPS). 

S tvrtkom Hefesta iz Herceg Novog, koja je investitor, na jednom od najljepših vidikovaca u zaštićenoj zoni Kotorsko-risanskog zaljeva, povezana je Jelena Šćepanović, navodna bliska prijateljica lidera DPS-a i predsjednika Crne Gore, Mila Đukanovića. Međunarodne organizacije preporučuju i da se iz nacrta novog PUP-a izbriše prijedlog za izgradnju novih cesta na zapadnom dijelu Kotorsko-risanskog zaljeva. 

Komentirajte prvi

New Report

Close