Unatoč padu rublje i krizi Krka ostvarila dobit od 112 mil. eura

Autor: Poslovni dnevnik , 27. kolovoz 2015. u 22:01
Rusija je za proizvođača iz Novog Mesta još uvijek najveće tržište

Niža prodaja nego u istom razdoblju 2014., bilježi se na dva ključna regionalna tržišta, rumunjskom i hrvatskom.

Unatoč krizi na većini tržišta i padu rublje sloveNSka farmaceutska kompanija Krka u prvih šest mjeseci ove godine ostvarila je nešto manje od 600 milijuna eura prometa i 112,2 milijuna eura neto dobiti. Rusija joj je još uvijek najveće tržište, a najveći rast prodaje od 33 posto Krka je ostvarila u zapadnoj Europi, piše Delo.

Kompanija iz Novog Mesta u prvih šest mjeseci ove godine najveću prodaju, od 185,9 milijuna eura, ili 31 posto ukupne prodaje, ostvarila je u istočnoj Europi, gdje je najveće pojedinačno tržište Rusija. No prodaja na tim tržištima bila je ipak za 16 posto manje nego u prvih šest mjeseci prošle godine, uglavnom zbog slabije prodaje u Rusiji i Ukrajini. U zapadnoj Europi prodaja je dosegnula 162,7 milijuna eura, što je 27,1 posto ukupne prodaje. Krki je prodaja u toj regiji porasla za rekordnih 33 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, tako da je zapadna Europa postala Krkino drugo najvažnije tržište.

Prema riječima predsjednik Krkine uprave Jože Colariča, među zapadnoeuropskim tržištima najvažnije je njemačko, gdje je veću prodaju značajno potaknulo preuzimanje kompanije TAD Pharma, zatim slijede Skandinavija, Velika Britanija, Irska, Španjolska, Portugal, Italija i Austrija. Treća regija po veličini prodaje je srednja Europa sa 22,8 posto. U jugoistočnoj Europi Krka je u prvih pola godine ostvarila 60,5 milijuna eura, što je 10,1 posto ukupne prodaje. Slabija prodaja nego u istom razdoblju prošle godine bilježi se na dva ključna tržišta, Rumunjskoj i Hrvatskoj. 

Komentirajte prvi

New Report

Close