Unatoč otporu demokrata ukinute sankcije Rusalu

Autor: Tomislav Pili , 28. siječanj 2019. u 22:00
Rusal je najveći svjetski proizvođač aluminija izvan Kine / REUTERS

Ruska kompanija opet može neometano poslovati.

Protivljenje demokratskih zastupnika u Kongresu nije bilo dovoljno da spriječi ukidanje američkih sankcija protiv ruske kompanije Rusal, najvećeg svjetskog proizvođača aluminija izvan Kine. Administracija predsjednika Donalda Trumpa u nedjelju je odlučila ukinuti sankcije prema Rusalu i još dvije tvrtke u vlasništvu oligarha Olega Deripaske.

Radi se o holdingu En+ te energetskoj kompaniji EuroSibEnergo. U priopćenju američko ministarstvo financija svoju odluku obrazlaže činjenicom da je Oleg Deripaska – inače blizak s predsjednikom Vladimirom Putinom – smanjio svoje izravne i neizravne udjele u tim kompanijama. To je osiguralo, navodi dalje ministarstvo, neovisnost većine direktora u Rusalu i En+, a među njima su i Amerikanci i Europljani. Direktori nemaju poslovnih, profesionalnih i osobnih veza s Deripaskom ili bilo kojim drugim ruskim državljaninom koji je na američkom popisu sankcioniranih osoba. Reuters navodi i kako su kompanije pristale detaljno izvještavati američko ministarstvo o svom poslovanju.

Iako je Deripaska i dalje na popisu sankcioniranih osoba, dogovor Rusala i SAD-a uključivao je i ostavku predsjednika kompanije Jean-Pierrea Thomasa, o čemu je kompanija izvijestila u ponedjeljak. Nakon objave o ukidanju sankcija cijena dionica Rusala uvrštenih na burzi u Hong Kongu skočila je pet posto. No, dio američke politike nije zadovoljan ovom odlukom. Ranije u siječnju demokratski zastupnici u Senatu te 11 njihovih republikanskih kolega bez uspjeha je pokušalo spriječiti ukidanje sankcija uvedenih u travnju prošle godine kako bi se dodatno pojačao pritisak na Kremlj zbog aneksije Krima.

Zagovornici su tvrdili kako Deripaska i dalje ima previše kontrole nad trolistom kompanija. Dio zastupnika iz obiju stranaka smatra je i neprikladnim da se sankcije ukidaju dok traje istraga o ruskom utjecaju na Trumpov izbor. Zagovornici ukidanja sankcija pak navode zabrinutost za situaciju na globalnom tržištu aluminija s obzirom da je lani kineski izvoz tog metala dosegao rekordne razine.v

Komentirajte prvi

New Report

Close