UN: Palestinci de facto dobili priznanje suverene države

Autor: Poslovni.hr/Hina , 30. studeni 2012. u 12:36
Palestinci slave na Zapadnoj obali i Gazi / EPA

Pobjeda Palestinaca u UN-u bila je diplomatski udarac Sjedinjenim Državama i Izraelu koje je tek nekoliko država podržalo u glasanju protiv rezolucije kojom se Palestini priznaje status promatračke države nečlanice UN-a.

Opća skupština UN-a u četvrtak je uvjerljivom većinom odobrila de facto priznanje suverene države Palestine nakon što je palestinski predsjednik Mahmud Abas pozvao to tijelo da izda "rodni list" koji je trebalo odavno izdati, ali je veći broj zapadnih zemalja poručio kako se ovo glasovanje ne treba shvaćati kao formalno priznanje palestinske države jer je to uvijek stvar bilateralnih odnosa, prenose agencije.
Pobjeda Palestinaca u UN-u bila je diplomatski udarac Sjedinjenim Državama i Izraelu koje je tek nekoliko država podržalo u glasanju protiv rezolucije kojom se Palestini priznaje status promatračke države nečlanice UN-a. Osim SAD-a i Izraela protiv rezolucije glasale su i Češka, Kanada, Panama, Mikronezija, Maršalsko Otočje, Nauru i Palau.

Velika Britanija je pozvala SAD da iskoristi svoj utjecaj kako bi pomogao rješavanju dugotrajnog zastoja u izraelsko-palestinskim pregovorima, a Washington je također pozvao na obnovu izravnih pregovora, prenosi Reuters. U skupštini koja broji 193 države članice za rezoluciju je glasovalo 138 država, što je čak deset glasova više od dvije trećine potrebne za prijem nove države u članstvo UN-a. Protiv je bilo devet a suzdržana je bila 41 država, među njima i Hrvatska. Tri države nisu sudjelovale u glasovanju koje je održano na 65. godišnjicu usvajanja rezolucije 181 koja je podijelila Palestinu u posebnu izraelsku i arapsku zemlju.

Među suzdržanima su bile i Njemačka, BiH, Slovačka, Makedonija, Velika Britanija, Rumunjska, Poljska, Nizozemska, Crna Gora, Litva, Estonija, Latvija, Mađarska, Bugarska i Albanija. Među europskim državama koje su glasale za rezoluciju bile su Francuska, Italija, Austrija, Belgija, Finska, Danska, Irska, Island, Norveška, Švedska, Švicarska, Srbija, Španjolska i Ukrajina. Rezolucija je izglasana unatoč prijetnjama SAD-a i Izraela da će kazniti Palestince uskraćivanjem financijskih sredstava za palestinsku vladu. Američki predstavnici kazali su kako Izrael nema namjeru oštro odgovoriti sve dok Palestinci ne zatraže pridruživanje Međunarodnom kaznenom sudu (ICC) gdje bi mogli optuživati Izrael za ratne zločine.

Američka državna tajnica glasovanje je nazvala "nesretnim i kontraproduktivnim" dok je Vatikan pohvalio potez i pozvao na međunarodna jamstva za specijalni status Jeruzalema. Do glasovanja je došlo nakon što je Abas s govornice optužio Izrael za agresivnu politiku i ratne zločine što je izazvalo bijesni odgovor izraelske države. Iako je 'slabiji' od članstva u UN-u, novi status Palestincima omogućava primjerice da traže pridruživanje Međunarodnom kaznenom sudu i drugim međunarodnim tijelima. Abas nije spomenuo ICC u svom govoru no palestinski ministar vanjskih poslova kazao je novinarima da će se Palestinci obratiti tom sudu ako Izrael nastavi graditi ilegalna naselja i činiti zločine. Američki senator Lindsey Graham kazao je kako strahuje da bi Palestinci sada mogli koristiti UN kao politički klub protiv Izraela.

Komentirajte prvi

New Report

Close