Umjetna inteligencija vraća vjerodostojnost ‘indeksu straha’

Autor: Tomislav Pili , 20. rujan 2018. u 22:00
Foto: Getty Images

Sumnje u manipulaciju VIX-a dovele do okretanja tehnologiji.

Suočena sa sve glasnijim optužbama da je jedan od temeljnih pokazatelja ulagačkog sentimenta manipuliran, tvrtka Chicago Board Options Exchange (CBOE) Global Markets objavila je da će pomoć u izračunu indeksa VIX potražiti u umjetnoj inteligenciji. Indeks VIX naziva se kolokvijalno još i “indeks straha” jer je pokazatelj kolebljivosti dioničkog tržišta. Izračunava se na temelju kretanja opcija na dionički indeks S&P 500.

Da nešto “ne štima” u njegovu izračunu prvi su prošle godine uočili John Griffin i Amin Shams, znanstvenici u poslovnoj školi McCombs teksaškog sveučilišta u jednom znanstvenom radu. U njemu su naveli da su primijetili značajan skok trgovinskog volumena opcija na S&P 500 indeks uoči objave vrijednosti VIX-a. Sumnje u vjerodostojnost VIX-a opet su se rasplamsale početkom veljače. Naime, 5. veljače je došlo do pada dioničkih tržišta u Americi što je izazvalo najveći skok vrijednosti VIX-a u 25 godina. Uz val tužbi, to je izazvalo i istragu dva financijska regulatora, Komisije za burze i vrijednosnice te Komisije za trgovanje terminskim ugovorima. CBOE je odbacio sumnje u manipulaciju tvrdivši da su neuobičajeno kretanje indeksa izazvali problemi s likvidnošću i aktivnosti investitora za zaštitu od gubitaka.

 

15 posto

pala je ove godine dionica CBOE-a zbog optužbi

“Samo forenzička analiza takvih epizoda može potvrditi takve sumnje”, izjavio je za Reuters Kambiz Kazemi, partner u kanadskoj investicijskoj tvrtki La Financière Constance. Kako bi odgovorila na sumnje, CBOE u suradnji s regulatorom FINRA razvija tehnike strojnog učenja koje bi trebale uočiti potencijalne tržišne anomalije prilikom izračunavanje vrijednosti VIX-a. Napori CBOE-a ne trebaju čuditi s obzirom da VIX i pridruženi proizvodi čine četvrtinu lanjskih prihoda CBOE-a. Sumnje u manipulaciju negativno su se odrazile i na njezinu dionicu koja je 15 posto u minusu. v

Komentirajte prvi

New Report

Close