Ulaskom u EU ovi proizvodi odlaze u povijest

Autor: Poslovni.hr , 27. ožujak 2013. u 08:46
Guliver/Thinkstock

Unatoč zabrani proizvodnje novih, stari toplomjeri i tlakomjeri mogu se upotrebljavati i servisirati dok traju.

Ulaskom Hrvatske u EU, dakle od 1. srpnja, na policama trgovina više neće biti klasičnih žarulja sa žarnom niti, a  u povijest odlaze i toplomjeri i tlakomjeri sa živom.

Kako piše Glas Slavonije, u  trgovinama će biti zabranjena i prodaja energetski neučinkovitih perilica posuđa, perilica rublja, hladnjaka i zamrzivača te televizora, kao i klima-uređaja, a novo označavanje energetske učinkovitosti postupno će uslijediti i za sušilice rublja, električne pećnice, rasvjetna tijela, grijače vode i bojlere. Naime, još u travnju 2009., sukladno Direktivi EU 2007/51/EC, koja je tada stupila na snagu, zabranjena je proizvodnja novih proizvoda koji sadrže živu. Temperaturu i tlak ćemo stoga  uskoro mjeriti isključivo digitalnim mjeračima.

'Unatoč zabrani proizvodnje novih, stari toplomjeri i tlakomjeri mogu se upotrebljavati i servisirati dok traju', kazala je za Glas Slavonije Adrijana Ilić Martinac, glasnogovornica Agencije za lijekove. Iz ljekarničke komore potvrdili su kako veledrogerije takve proizvode mogu distribuirati po ljekarnama sve dok ih imaju na skladištu, ali kada se i posljednji živin toplomjer proda, novi se neće moći nabaviti. 

Komentirajte prvi

New Report

Close