Ulagač u čistu tehnologiju ima dugoročne planove

Autor: The New York Times , 16. prosinac 2012. u 22:00
Kad je industrija čiste energije zapala u krizu, vrijednost dionica tvrtki koje se bave biogorivom pala je za 70 do 90 posto

Kad je industrija čiste energije zapala u krizu, vrijednost dionica tvrtki koje se bave biogorivom pala je za 70 do 90 posto.

Vinod Khosla prošle je godine bio oduševljen razvojem industrije čiste energije. Tri tvrtke iz njegova portfelja koje se bave biogorivom izašle su na tržište dionica, a cijena im je značajno porasla. "Izazivam svakoga tko tvrdi da je čista tehnologija koja se pravilno provodi katastrofalan potez", govorio je Khosla.

"Ostvarili smo veću dobit nego bilo tko drugi." Odonda je Khosla, osnivač tvrtke Khosla Ventures, uglavnom pratio kako taj napredak na papiru kopni. Kad je industrija čiste energije zapala u krizu, vrijednost dionica tvrtki koje se bave biogorivom – Amyris, Gevo i KiOR – pala je za 70 do 90 posto od najveće postignute vrijednosti. Njegovi udjeli, koji su nekoć vrijedili čak 1,3 milijarde dolara, danas vrijede oko 378 milijuna dolara. Ulagača milijardera povukla je silazna sila. Zbog pritiska na industriju padaju vrijednosti dionica tvrtki koje se bave energijom sunca i vjetra i biogorivom. Cijena zemnog plina i dalje je niska. Europa je povukla poticaje, a američke su subvencije upitne nakon bankrota proizvođača solarnih ploča Solyndre. Kina je, pak, strahovita konkurencija zbog niskih cijena. No Khosla i dalje ulaže u mlade tvrtke. Tvrtka Khosla Ventures nedavno je uložila u LightSail Energy, mladu tvrtku koja radi na razvoju jeftine pohrane energije, a Khosla se i dalje drži svojih tvrtki koje kotiraju na burzi pa tako njegova tvrtka i dalje ima 54 posto udjela u KiOR-u. "Mislim da je osobno više uložio u zelenu tehnologiju nego itko drugi", kaže Andy Bechtolsheim, koji se s Khoslom prije trideset godina osnovao tvrtku Sun Microsystems, a danas dijele kuću na kalifornijskoj obali. Otkako je 2004. godine osnovao svoju investicijsku tvrtku, Khosla se prometnuo u možda najglasnijeg zagovaratelja inovacija na području čiste tehnologije te je kupio udio u šezdesetak novih tvrtki u tom sektoru.

Ausru, tvrtku koja se bavi solarnom termalnom energijom, a koja je privukla ulaganja od 130 milijuna dolara, 2010. godine kupila je francuska tvrtka Areva, koja se bavi gradnjom nuklearnih elektrana, za otprilike 250 milijuna dolara. SeaMicro, proizvođača niskopogonskih servera, ove je godine, prema riječima suosnivača tvrtke Andrewa Feldmana, kupila tvrtka Advanced Micro Devices za 334 milijuna dolara, što je pet puta više od iznosa koji je uložen u početni razvoj tvrtke. Khosla nije htio otkriti koliki je povrat njegova tvrtka ostvarila, no jedan od njegovih fondova, koji je prikupio milijardu dolara za ulaganje u čistu tehnologiju i druge mlade tvrtke, od 2009. godine ostvario je porast od 30 posto. Khosla (58), inače rođeni Indijac, magistrirao je biomedicinski inženjering i poslovnu ekonomiju u Sjedinjenim Američkim Državama. Nakon što je 1982. godine pokrenuo tvrtku Daisy Systems za automatizaciju dizajna, suosnovao je tvrtku Sun Microsystems. Godine 1986. pridružio se investicijskoj tvrtki Kleiner Perkins Caufield & Byers, a 2004. godine postao je samostalni ulagač. Pokazao se kao glavni ulagač u čistu tehnologiju te privukao ulagače poput Billa Gatesa. Bivši britanski premijer Tony Blair viši je savjetnik njegove tvrtke. Unatoč usponima i padovima na području čiste energije, "moja spremnost na neuspjeh daje mi snagu za uspjeh", Khosla često kaže.

Randall Smith

Komentirajte prvi

New Report

Close