Đukanovićeva banka financirala tvrtke povezane s kriminalom

Autor: Poslovni.hr , 19. listopad 2016. u 22:01
Foto: Thinkstock

Milijunski krediti Prve banke ostat će nenaplaćeni?

Milijunski krediti koje je dodijelila Prva banka, u kojoj brat crnogorskog premijera Mila Đukanovića Aco Đukanović ima većinski udjel od 41,46%, mogli bi ostati nenaplaćeni i završiti kao poklon tvrtkama i osobama od kojih se neke povezuju s organiziranim kriminalom, tvrdi Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG) poslije provedenog istraživanja.

Nakon 2006. godine kada je obitelj Đukanović postala pojedinačno najveći dioničar Prve banke, pravnim i fizičkim osobama dala je desetke milijuna eura kredita što je već 2008. dovelo do ozbiljne krize u poslovanju banke, zbog čega je morala intervenirati država, koju je i tada vodio Milo Đukanović.

Uz izravnu pomoći od 44 milijuna eura, država je kroz depozite u Prvu banku ubacivala novac porezih obveznika, objašnjava CIN-CG, a veliki broj kredita s kraja prošlog desetljeća još nije vraćen.

Brojni krediti bez naplate

Tako su se među najvećim dužnicima Prve banke našle tvrtke i osobe povezane sa skupinom osuđenog trgovca narkoticima Darka Šarića, ali i skupinom Nasera Keljmendija, uhićenog na Kosovu u svibnju 2013. godine. Šarić i Keljmendi su označeni kao međunarodni trgovci narkoticima, koji su organizirali ilegalnu trgovinu velikih razmjera.

 

44milijuna eura

izravna je pomoć crnogorske države Prvoj banci

Međutim, to nije bila prepreka da od listopada 2008. do kraja 2009. godine Šarić preko svoje tvrtke Mat Company dobije od Prve banke 9,436.947 eura kredita. U kolovozu 2010. Šarić od Prve banke dobiva još 1,29 milijuna eura, a u ožujku 2011. 4,33 milijuna eura kredita, ukupno 15,066.459 eura.

Međutim, na temelju dostupnih izvještaja i relevantnih dokumenata nema dokaza da su kompanije povezane sa Šarićem otplatile kredite Prvoj banci, tvrdi CIN-CG.
U prosincu 2012. godine Prva banka s tajanstvenom češkom kompanijom Lunez One potpisuje ugovor o ustupanju kreditnih potraživanja uz naknadu. Ugovorom se utvrđuje da Česi otkupljuju dugove od oko 15 milijuna eura, ali su bili obvezni za te nenaplaćene kredite Đukanovićevoj banci platiti samo 7,778.426 eura. Lunez One se obvezao preuzeti 3,127.447 eura duga Šarićeve kompanije Tera Ing prema Prvoj banci, riječ je o kreditu koji je Šarić od Prve banke dobio u ožujku 2011. godine.
Istim ugovorom češka tvrtka preuzela je i kredit od 637.418,37 eura, koji je kod Prve banke u prosincu 2011. uzela kompanija Fadis – Bar iz Bara, čiji je vlasnik Fahrudin Zaganjor, a ova tvrtka je spominjanana u malverzacijama s gradonačelnikom Bara Žarkom Pavićevićem. Lunez One preuzeo je i kredit tvrtke MVM Invest u vlasništvu Blaža Dedića od 1,156.772,56 eura. Dedića se povezivalo s pranjem novca zarađenog od prodaje kokaina grupe Darka Šarića. Tu su još i preuzeti krediti Prve banke obitelji Špadijer (od gotovo 400.000 eura), i tvrtke Gold Elephant od 372.500 eura. Vlasnik te kompanije je Goran Đukanović, bivši reprezentativac Crne Gore u rukometu, koji je bio i zatupnik DPS-a u jednom od saziva parlamenta. Uz navedene, Česi su preuzeeli potraživanja Prve banke prema još desetak tvrtki.

Kršenje ugovora

Kolaterale koje je osigurala za te kredite Prva banka je prenijela na kompaniju Lunez One, a među njima su brojne nekretnine milijunske vrijednosti. No Prva banka je do 31. prosinca 2015. godine od tvrtke Lunez One naplatila samo oko 830.000 eura, iako je dotad treba biti naplaćen cjelokupan iznos. Glavni izvršni direktor Prve banke Darko Radunović za CIN-CG tvrdi da banka naplatu potraživanja od Lunez One “obavlja u skladu s ugovorenim uvjetima i rokovima plaćanja“.
Dok su čelnici Prve banke 2012. otpisivali dugove Šariću, istovremeno su otpisivali i dugove drugih tvrtki i osoba u Crnoj Gori, među kojima je i kompanija Nokić Company Fahrudina Nokića, koji se povezuje sa skupinom Nasera Keljmendija. Nokić, koji je od Đukanovića dobio kredit od 3,029.244 eura na popisu je osoba iz Crne Gore koje čekaju saslušanje na Kosovu u sklopu istrage usmjerene Keljmendija.

 

15milijuna eura

vrijednost je kredita Prve banke tvrtkama Darka Šarića

Ugovor o otkupu tog kredita Prva banka je potpisala u prosincu 2012. godine s ciparskom kompanijom Hemstead Invest Limited. kojim su, uz Nokićev dug, otkupljena potraživanja Prve banke prema još 19 crnogorskih tvrtki. Riječ je o kreditima ukupne vrijednosti 17,414.239 eura, iz razdoblja od 2006. do 2010. godine. Za otkup tih potraživanja Hemstead Invest Limited obvezao se platiti Prvoj banci iznos od 13.470.056 eura. Ciparska tvrtka trebala je izdati mjenicu s glavnicom od 13,470.056 eura najkasnije za 10 radnih dana od dana početka važenja ugovora. Međutim, offshore kompanija s Cipra nije platila Prvoj banci navedeni iznos, navodi CIN-CG.

U ugovoru o ustupanju kreditnih potraživanja Prve banke uz naknadu piše da je vlasnik ciparske kompanije Hemstead Invest Limited tvrtka NAK Shareholders Limited, koja je jedini dioničar offshore kompanije Royale Online Limited s Britanskih Djevičanskih otoka. A Royale Online Limited jedan je od osnivača podgoričke tvrtke E-Gambling Montenegro o čijim se malverzacijama s prodajom lažnih licencija za internet kockanje pisalo u cenogorskim medijima. Izvršni direktor tvrtke s Djevičanskih otoka je Milovan Maksimović, brat ujaka Mila Đukanovića i Ace Đukanovića.

Komentirajte prvi

New Report

Close