Uber zataškao hakerski napad

Autor: Tomislav Pili , 22. studeni 2017. u 22:00
Izvršni direktor Dara Khosrowshahi tvrdi da tek sada upoznat s napadom/REUTERS

Umjesto da prijavi krađu podataka, tvrtka je platila 100.000 dolara hakerima i zatražila da se podaci unište.

Uber je pokleknuo ucjeni hakera i platio im 100.000 dolara da unište podatke o 57 milijuna korisnika i vozača koji se služe aplikacijom za najam vozila s vozačem.

Krađa podataka dogodila se u listopadu prošle godine, a izvršni direktor Dara Khosrowshahi kazao je u utorak za medije kako je tek nedavno upoznat s tom činjenicom.

Kompanija je shvatila da su podaci ukradeni u prosincu, ali je umjesto prijave nadležnim institucijama i obavijesti korisnicima odlučila platiti hakerima otkupninu tražeći od njih uništavanje svih podataka. Ukradene informacije uključuju imena, e-mail adrese i brojeve telefona Uberovih korisnika širom svijeta te podatke o sedam milijuna vozača, uključujući i brojeve vozačkih dozvola 600.000 Uberovih vozača u SAD-u. Iako hakeri nisu došli do brojeva kreditnih kartica ili ruta putovanja, činjenica da kompanija to nije ranije objavila te je platila hakerima mogla bi joj donijeti nove sudske glavobolje.

Naime, njujorški tužitelj otvorio je istragu. "Ništa od ovoga nije se smjelo dogoditi i neću se ispričavati. Ne mogu izbrisati prošlost, ali se mogu obvezati u ime svih zaposlenika da ćemo učiti iz grešaka. Mijenjamo način na koji poslujemo", izjavio je Dara Khosrowshahi.

Komentirajte prvi

New Report

Close