Uber će u Ljubljani prvi put u svijetu nuditi električna vozila

Autor: Poslovni dnevnik , 20. listopad 2016. u 22:00
Uber je važan i za turizam jer ga koriste i gosti koji su naviknuti na tu uslugu u svojim zemljama/FOTOLIA

Slovenski zakon ne podržava Uberov poslovni model, te se predviđa da će do kraja godine biti spremne izmjene i dopune Zakona o cestovnom prometu.

Američka prijevoznička kompanija Uber, koja je prisutna u više od 80 zemalja, i više od 500 gradova, u Ljubljani želi ući s uslugom UberX, najčešćom uslugom koju pruža u Europi – i Uber Ljubljanom. Riječ je o prijevozu električnim vozilima, što će Uber u glavnom gradu Slovenije ponuditi prvi put u svijetu. Priznanje je to za "zelenu prijestolnicu", naziv kojim se ove godine može pohvaliti slovenska metropola, piše Delo.

 

65posto

Uberovih vozača u Hrvatskoj taj posao koristi kao dodatni izvor prihoda

Preporuke EK
"Spremni smo za razgovor o ulasku u Sloveniju, nadamo se da će početi što je prije moguće", rekao je na konferenciji za novinare u Ljubljani regionalni direktor Ubera za središnju i istočnu Europu Rob Khazzam, dodajući da prije svega država mora promijeniti propise. Sadašnji slovenski zakon ne podržava Uberov poslovni model, a Ministarstvo infrastrukture predviđa da će do kraja godine biti završene izmjene i dopune Zakona o cestovnom prometu. U Uberu, pri tome, žele da Slovenija uzme u obzir preporuke Europske komisije. Uber nudi tehnološku platformu za pružanje usluge prijevoza putnika koja je prilagođena svakoj državi, odnosno zakonodavnom okviru zemalja u kojima je prisutan, a među njima je i 21 članica Europske unije. U Sloveniji i Ljubljana Uberovu najčešće korištenu uslugu UberX pružat će licencirane osobe. Od njih će se tražiti važeća vozačka dozvola, tehnički ispravno vozila, polica osiguranja i potvrdu o nekažnjavanju, a morat će proći i Uberov tečaj.

Jednostavno poslovanje
Prema Khazzamovim riječima, Uber posluje jednostavno i transparentno. Korisnik uslugu naručuje putem mobilne platforme, te dobiva povratne informacije o najbližem vozaču, vozilu, iznosu koji treba platiti i vremenu koje vozaču treba do korisnika. Svi podaci su poznati unaprijed, a prijevoz se odvija samo ako se korisnik s njima slaže. Aplikacija izračunava plaćanja, a vožnja se plaća izravno vozaču, bezgotovinski, odnosno karticom. U Hrvatskoj se Uberove usluge mogu platiti i gotovinom, jer u Hrvatskoj samo 40 posto korisnika ima kreditne kartice. Korisnički e-mail također pruža informacije o udaljenosti i plaćanju, a prema tvrdnji regionalnog direktora korisnici su privučeni jednostavnošću i kvalitetom usluge.

 

21članica

EU koristi prijevozničke usluge Ubera

Davor Tremac, Uberov direktor za jugoistočnu Europu, kaže da bezgotovinsko plaćanje omogućava praćenje tijeka novca i onemogućava izbjegavanje plaćanja poreza. On tvrdi da kompanija provjerava svakog vozača i svu potrebnu dokumentaciju koja je potrebna za pružanje usluge. Prema iskustvima s Hrvatskoj, gdje je UberX dostupan u Zagrebu, Splitu, Dubrovniku i Zadru, bilježi se velik interes za pružanje te usluge prijevoza. Nakon pola godine rada u Hrvatskoj Uber je proveo istraživanje o zadovoljstvu vozača. Upitnik je popunilo više od 1600 vozača, njih 65 posto Uber koristi kao dodatni izvor prihoda, a više od 90 posto voli fleksibilnost posla. Uber je, kako kaže Tremac, također važan i za turizam. Samo u prva 24 sata prisutnosti u Splitu aplikaciju su koristili pripadnici 40 različitih nacionalnosti, u Zagrebu čak 70 nacionalnosti. "Uber je postao svjetski standard, doći u grad bez Ubera jednako je kao smjestiti se u hotelu bez bežične veze. Ljudi očekuju Uber ", istaknuo je Tremac. 

Komentirajte prvi

New Report

Close