U Ulcinju izgrađeno gotovo 5000 bespravnih objekata

Autor: Poslovni dnevnik , 02. svibanj 2016. u 21:59
Najviše bespravnih objekata je uz samu obalu

Nelegalni graditelj osvojili su obalu, ali bez puno problema grade i u središtu grada.

Na teritoriju općine Ulcinj je na kraju prošle godine bilo je čak 4966 "divlje" sagrađenih objekata, pokazuju podaci Ministarstva održivog razvoja i turizma. Riječ je o objektima za koje nije izdana građevinske dozvole, izvođač je prekoračio dopuštenu veličinu ili uopće ne postoji građevinska dozvola.

Utješno je što podaci pokazuju da je na kraju prošle godine takvih objekata u Ulcinju bilo 532 manje nego godinu ranije. Čeka se prostorno urbanistički plan, a kasni usvajanje mnogih detaljno urbanističkih planova, piše Dan. Kao jedan od najvećih problema u suzbijanju divlje gradnje ističe se mali broj građevinskih inepektora, zbog čega broj nelegalno izgrađenih objekata svakodnevno raste. Stambeni i poslovni objekti na samoj morskoj obali naglo izrastaju, obala je postala veliko gradilište, a investitori, uglavnom bez ikakvih dozvola, ne ne boje se nikoga jer u Ulcinju, osim nekoliko pokušaja, već godinama nije srušen nijedan nelegalno izgrađen objekt.

Najviše divljih objekata je na obali, u najatraktivnijim naseljima: Pinješu, Metrizima, Štoju, Limanu. Međutim, graditelji bez dozvola i u središtu grada, pred očima lokalnih dužnosnika, grade luksuzna stambena ili poslovna zdanja, a u tome ih niko ne sprječava, a i ako se pojavi inspekcija, radovi se nastavljaju noću.  Na problem divlje gradnje upozorio je još u veljači ove godine Džemal Perović, izvršni direktor nevladine udruge Mog-Ul iz Ulcinja, koji je rekao da je devastacija Starog grada, započeta prije nekoliko godina "monstruoznim objektom pri zapadnim zidinama i u istočnom dijelu". 

Komentirajte prvi

New Report

Close