U Kostićevim rukama uskoro 80% srpskog tržišta šećerom

Autor: Poslovni dnevnik , 30. svibanj 2016. u 11:37
Miodrag Kostić, predsjednik MK Groupa

Kostićeva kompanija Sunoko sa svoje tri tvornice šećera u Pećincima, Vrbasu i Kovačici, najveći je srpski proizvođač.

Ako srpsko Povjerenstvo za zaštitu konkurencije dopusti Miodragu Kostiću da kupi šećeranu Star šećer iz Sente, kompanija Sunoko, koja posluje u sastavu MK Groupa, preuzela bi tri četvrtine (70 do 80%) tržišta šećera u Srbiji. Kostićev Sunoko koji je sa svoje tri tvornice šećera u Pećincima, Vrbasu i Kovačici najveći proizvođač uklonio bi jednog od dva postojeća konkurenta, pa bi mu konkurent ostao samo grčki Hellenic Sugar, koji drži oko 30 posto tržišta, piše Politika.

 

30posto

tržišta šećera u Srbiji drži grčki Hellenic Sugar

Sunoko je u ožujku kupio šećeranu u Senti koja je bila u vlasništvu talijanske tvrtke Star, a otkupom 15 posto dionica Stara, u vlasništvu malih dioničara, preuzeo je šećeranu u cjelini. Potrebno mu je odobrenje Povjerenstva za zaštitu konkurencije koje ima četiri mjeseca da odobri ili odbaci prijavljenu koncentraciju. Iz dosadašnjeg rada na slučaju Povjerenstvo je utvrdilo da koncentracija nastaje stjecanjem 100 posto udjela Sunoka nad kompanijom Star šećer, koja je imala udio od 78 posto u Te-To iz Sente, i da bi Kostićeva kompanija na taj način stekla kontrolu nad šećeranom Te-To.

"Sunoko bi tako dodatno učvrstio svoj položaj na tržištima otkupa šećerne repe, proizvodnje i prodaje šećera. Budući da su Sunoko i šećerana Te-To bili izravni konkurenti na tržištu i da je Sunoko i dosad bio najjači sudionik, Povjerenstvo će dodatno ispitati i ocijeniti sve zakonom propisane kriterije na temelju kojih se utvrđuje dopuštenost koncentracije", navedeno je u obrazloženju Povjerenstva.

"Antimonopolsko povjerenstvo nam je tražilo dodatnu dokumentaciju zbog istražnog postupka u vezi s kupovinom šećerane u Senti. Vjerujemo da ćemo dobiti suglasnost Povjerenstva. Sada proizvodimo 350.000 tona šećera godišnje, što je 150.000 tona više nego što bi trebalo Srbiji. Kupovinom šećerane u Senti proizvodit ćemo još više, ali ćemo biti i spremniji za ulazak u EU", rekao je Kostić za Blic. Predsjednik MK Groupa dodaje da će se širiti u regiji, a u središtu su poljoprivreda, hoteli i banke.  "Naš cilj je da polovinu ukupnog prihoda ostvarujemo iz naših tvrtki u inostranstvu," kaže Kostić.

Cijena repe

Matijević protiv Kostića
U IM Matijević drže da bi prodaja šećerane u Senti MK Groupu predstavljala monopol u industriji proizvodnje šećera, kaže se u priopćenju iz kompanije Petra Matijevića. "Monopolom jednog igrača postat ćemo uvoznici šećera i to po dvostruko većoj cijeni. MK Group već ima više od 50% tržišta, a utjecali su na smanjenje proizvodnje šećerne repe, tako da imamo najvišu cijenu šećera u regiji", kažu u IM Matijević.

Komentirajte prvi

New Report

Close