U Europskoj uniji posao ne može naći 5,4 milijuna mladih ljudi

Autor: Luka Vojvodić , 21. svibanj 2014. u 17:48
Mario Šušenj/PIXSELL

Posebno je alarmantno što 7,5 milijuna mladih nisu u radnom odnosu, ne školuju se i ne polaze nikakvu obuku ni usavršavanje.

Stanje nezaposlenosti mladih u Europskoj uniji dosegnulo je alarmantnu razinu. Broj mladih koji su 28. ožujka 2014. bili nezaposleni porastao je na 5,4 milijuna. Time je stopa nezaposlenosti mladih na razini Europske unije porasla na 22,8 posto, što je više nego dvostruko više od stope ukupne nezaposlenosti koja iznosi 10,5 posto. Posebno je alarmantno što 7,5 milijuna mladih, od 15 do 25 godina, nisu u radnom odnosu, ne školuju se i ne polaze nikakvu obuku ni usavršavanje.

Razlika između zemalja s najvišom i najnižom stopom nezaposlenosti iznimno je velika. Tako dok stopa nezaposlenosti u Njemačkoj iznositi 7,8 posto, u Grčko je na čak 56,8 posto.

U odnosu na stanje u ožujku lani broj nezaposlenih među mladima je smanjen za 322 tisuće u državama članicama, te za 166 tisuća u eurozoni. Također, ove godine je došlo do blage stabilizacije u području nezaposlenosti, te je stopa ukupne nezaposlenosti smanjena na 10,1 posto u državama članicama.

Primjerice, 2013. pokrenut je projekt  Youth Guarantee, koji nastoji osigurati da države članice omoguće svim mladim ljudima do 25 godina kvalitetan posao, nastavak školovanja, stručno usavršavanje ili stažiranje u roku od četiri mjeseca po završetku školovanja ili gubitku radnog mjesta. Youth Guarantee jedan je od najvažnijih i najhitniji projekata koji zahtjeva strukturne reforme država članica, od kojih se najviše očekuje rješavanje nezaposlenosti mladih i olakšavanje prijelaza sa završenog školovanja do zaposlenja. Projekt se temelji na iskustvu Austije i Finske, koje pokazuju kako je ulaganje u mlade vrlo isplativo. U Finskoj je pomoću projekta smanjena nezaposlenost mladih za 83,5 posto, time je mladima dodijeljen posao, pripravništvo, daljnje obrazovanje i usavršavanje, i to sve u roku od 3 mjeseca od predaje njihove prijave. Vijeće ministara Europske unije 22. travnja 2013. i službeno je priznalo projekt, te je prijedlog usvojen lani u lipnju.

Provedba projekta bi u mnogim članicama zahtijevala reforme, kao što su osposobljavanje zavoda za zapošljavanje kako bi bili u mogućnosti mladima dati odgovarajući savjet. Savjeti bi trebali obuhvaćati relevantne informacije o mogućnostima zaposlenja, obrazovanja i usavršavanja. Prijedlog europske komisije u lipnju 2013. obuhvatio je potrebu pomoći zaposlenima u javnim službama, kako bi se povećala učinkovitost u sektorima koji su direktno povezani sa zapošljavanjem mladih.

Drugo područje koje zahtjeva stukturne promjene tiče se reformi u sustavu stukovnog obrazovanja i osposobljavanja, koji mladima mora osigurati svladavanje znanja i vještina koje traže poslodavci. Potrebno je obrazovati mlade i pritom uzeti u obzir potrebe tržišta. To je ostvarivo ukoliko udruge poslodavaca, obrazovna i javna tijela naprave istraživanje tržišta i prilagode sustav obrazovanja.

Međunarodna organizacija rada procjenjuje da troškovi ovog projekta ne bi premašili 21 milijardu eura. Stav europskih institucija je taj, da dugoročno najveće troškove stvara ne ulaganje, te da je prijeko potrebno  ulagati u mlade, odnosno budući potencijal ekonomskog rasta.

Komentirajte prvi

New Report

Close