U BiH 21 tvrtka spremna za prodaju električne energije

Autor: Poslovni dnevnik , 29. listopad 2014. u 22:00
U Banja Luci očekuju odgodu liberalizacije zbog 'složenog unutrašnjeg uređenja BiH/Borna Filic/PIXSELL

Od početka 2015. otvaranje tržišta.

Nešto više od dva mjeseca ostalo je do potpunog otvaranja tržišta električne energije u Bosni i Hercegovini.

Svaki potrošač od 1. siječnja 2015. bit će u mogućnosti kupiti električnu energiju na tržištu od bilo kojeg dobavljača. Uvođenjem otvorenog tržišta ukida se dosadašnji monopol koji su imale tri elektroprivrede u BiH, a prema podacima Državne regulatorne komisije za električnu energiju (DERK), koja izdaje dozvole za tu djelatnost na području BiH, trenutno 21 kompanija ima dozvolu za prodaju struje. Ines Kujundžić, glasnogovornica Regulatorne komisija za energiju u FBiH (FERK), koja je nadležna za izdavanje dozvola za opskbljivače električne energije u FBiH, za portal eKapija.ba je rekla da trenutno 17 kompanija koje su registrirane u FBiH imaju dozvolu FERK-a za tu djelatnost.

Oni koji imaju FERK-ove dozvola za trgovinu električnom energijom drugog reda imaju mogućnost da je prodaju na tržištu Federacije, ali i cijele BiH. Jednako je i s kompanijama kojima je dozvole izdao regulator u Republici Srpskoj, kao i državna regulatorna komisija DERK, koja pokriva i tržište Brčko distrikta.Međutim, prema pisanju banjalučkih Nezavisnih novina, BiH po svemu sudeći neće od početka 2015. liberalizirati tržište električne energije, pa će rok najvjerovatnije biti produžen.

Kako je Nezavisnim novinama potvrđeno iz nekoliko izvora, usto što je riječ o političkom pitanju, problem u BiH predstavlja i složeno unutrašnje uređenje zbog kojeg "nisu u potpunosti i jednako provedene predviđene aktivnosti" da bi BiH kućanstva mogla birati od kojeg će opskrbljivača kupiti struju. S druge strane, navodi se da Elektroprivreda RS (ERS) nudi niže cijene od onih EP BiH i Elektroprivrede HZHB, što najavljuje rušenje postojećih monopola, te kako se očekuje da otvaranja tržišta neće dovesti do značajnijeg ulaska stranih kompanija, jer domaće elektroprivrede nude niže cijene struje u odnosu na regiju i Europu.  

Komentirajte prvi

New Report

Close