U Beograd na vodi ulažu 10 puta manje od najavljenog – prvo se grade tornjevi

Autor: Poslovni dnevnik , 28. travanj 2015. u 09:45
Nema žurbe, cijeli projekt treba biti završen tek za 30 godina

Ranije se govorilo o ulaganju od 3,5 mlrd. eura, no ugovor arapskog ulagača obvezuje na samo 300 milijuna eura.

Vlada Srbije i kompanija Eagle Hills iz Ujedinjenih Arapskih Emirata potpisali su ugovor za projekt Beograd na vodi čija je vrijednost 3,5 milijarde eura, a koji bi, kako se tvrdi, trebao pokrenuti srpsko gospodarstvo, prije svega građevinsku industriju.

Potpisnici ugovora su vlada Srbije i kompanija Belgrade Waterfront Capital Investment LLC, čiji je vlasnik kompanija Eagle Hills. Prema ugovoru, Srbija će biti vlasnik 32% udjela u projektu, dok će partner iz UAE-a imati 68%.

 

50posto

predviđenih objekata mora biti završeno za 20 godina

Zakup na 99 godina
Međutim, prema ugovoru, za financiranje gradnje Beograda na vodi Eagle Hills će osigurati samo 300 milijuna eura, od čega će polovicu činiti ulagački kapital, dok je ostatak od 150 milijuna eura pozajmice osnivača. Projektom je predviđeno da će se do 2045. godine, na površini od oko 177 hektara uz Savu izgraditi više od milijun četvornih metara stambenog prostora, oko 750.000 kvadrata poslovnog i komercijalnog prostora, više od 62.000 četvornih metara vrtića, škola i ustanova kulture, te oko 242.000 kvadrata novih zelenih površina.

U prvih 20 godina mora biti završena izgradnja 50 posto predviđenih objekata, a na projektu će biti angažirano više od 13 tisuća osoba, dok će prednost imati radnici iz Srbije. Eagle Hills će, tvrdi se, Srbiji naknadno odobriti krediti od 90 milijuna eura za preseljenje željezničkih objekata i 40 milijuna eura za završetak procesa izvlaštenja. Tvrtka iz Abu Dhabija je prihvatila da zemljište uzme u zakup od 99 godina, a zaštićene zgrade neće se uklanjati. One će ostati u državnom vlasništvu, bit će obnovljene i korištene za kulturne sadržaje. Riječ je o hotelu Bristol, zgradi željezničke postaje, kao i o tvornici papira Milana Vape.

Prvo se grade tornjevi 
Izgradnja prvih objekata Beograda na vodi trebala bi početi već ovog ljeta, a riječ je o dva stambena tornja koji su predstavljeni na najvećem svjetskom sajmu nekretnina u Cannesu. Prije potpisivanja ugovora usvojen je tzv. lex specialis kojim se Beograd na vodi definira kao projekt od posebnog značaja za Srbiju i Beograd, čime je omogućeno brže izvlaštenja vlasnika nekretnina na području gdje će se graditi. Za izvlaštenu nekretninu vlasnik ima pravo na naknadu koja ne može biti niža od njene tržišne vrijednosti. Prema riječima Siniše Malog, gradonačelnika Beograda, izvlaštenje zemljišta već je krenulo i taj proces bit će završen u sljedeća dva do tri mjeseca. Do sada je srušeno 188 od 246 objekata, dok je raseljena 101 obitelj. 

Pitanja i prigovori

'Bez konkurencije i transparentnog postupka'

Ne dijele svi optimizam vlasti kada je riječ o Beogradu na vodi. Projekt osporava dio stručne javnosti, oporbene stranke i nevladine organizacije, a Transparentnost Srbija pita bi li gospodarska korist mogla biti veća da je postojala konkurencija i transparentan postupak. "Ono što smo čuli znatno se razlikuje od onoga što smo slušali ranije, umjesto četiri godine, kako je najavio Vučić, odnosno 10 godina, što je najavio gradonačelnik, rok za izgradnju je 30 godina", navodi Transparentnost Srbije.

Komentirajte prvi

New Report

Close