Tužiteljstvo C. Gore nije voljno istražiti bratića Mila Đukanovića

Autor: Poslovni dnevnik , 13. studeni 2016. u 22:00
Crnogorski premijer Milo Đukanović /Boris Šćitar/VL/PIXSELL

Tvrtka E-gambling Kontenegro izdavala je lažne licence za klađenje, čime je za znatan iznos oštećen državni proračun.

Specijalno državno tužiteljstvo (SDT) Crne Gore niti nakon  godinu nije dovršilo analizu poslovanja kompanije E-Gambling Monterengro, iza koje stoji Milovan Maksimović, bratić premijera Mila Đukanovića. Tužiteljstvo je izviđaj o navodno nezakonitom poslovanju te tvrtke započelo još u studenome prošle godine.

Na traženje Centra za istraživačko novinarstvo (CIN-CG), iz tužiteljstva je odgovoreno  da je "SDT prikupio potrebne podatke i dokumentaciju od Uprave za inspekcijske poslove, Uprave za sprječavanje pranja novca i financiranja terorizma, Centralnog registra privrednih subjekata, Ministarstva finansija – Uprave za igre na sreću, Porezne uprave CG i Uprave policije.  Analiza do sada prikupljene dokumentacije  je u toku", odgovoreno je na novinarski upit. Nije objašnjeno zbog čega još uvijek nije donesena odluka  u tom predmetu.

 

30milijuna

eura prometa imale su dvije tvrtke pod istragom

Milijunska šteta 
CIN-CG je lani objavio da je ta kompanija izdavala lažne licence za internet klađenje, te  da postoji ozbiljna sumnja kako je time nanijeta milijunska šteta državi,  jedinoj ovlaštenoj za taj posao. Tada je objavljeno i da su skoro 30 milijuna eura prometa imale dvije tvrtke, koje su dobile nezakonite licence od kompanije E-Gambling Montenegro. Sve to ukazuje na ozbiljnu sumnju da su se te tvrtke, osim nelegalnog priređivanja igara na sreću, bavile i pranjem novca, zbog čega su inspektori za igre na sreću izvještaj poslali Upravi za sprječavanje pranja novca.

Tvrtku E-Gambling Montenegro su u listopadu 2011. u Podgorici osnovale dvije off-shore tvrtke. Riječ je o kompanijama Merig International Inc sa Sejšela i Royal Online Limited s Britanskih Djevičanskih otoka. CIN-CG je već ranije došao  do podatka da je bivši zamjenik direktora Crnogorske komercijalne banke (CKB) Laszlo Sardi godinama bio – a možda je još uvijek – direktor u firmi Merig International Inc, koja je sa 55,5 posto kapitala osnovala E-Gabling Montenegro. S druge strane, izvršni direktor  drugog osnivača Royal Online Limited s Britanskih Djevičanskih otoka  je premijerov bratić  Milovan Maksimović.

Istražen samo dio 
Inspekcija Uprave za igre na sreću pokrenula je u rujnu prošle godine nadzor zbog prijave da  E-Gambling Montenegro klađenje priređuje na sajtovima za koje nema licencu, kao ni desetine drugih povezanih tvrtki.  Ta je tvrtka, koja ima samo jednu licencu što državi plaća 10.000 eura mjesečno, otvorila 21 sajt za klađenje, iza kojih su stajale druge kompanije – zapravo su trebali plaćati 440.000 eura mjesečno. Postojalo je još dvadesetak sajtova na kojima je pisalo da su licencu dobili od firme E-Gambling Montenegro, koja je time praktično preuzela ulogu Uprave za igre na sreću, čime je nanijela višemilijunsku štetu državi.  

Drugi priređivači igara na sreću preko interneta ni približno nisu tako povlašteni – za svaki sajt pojedinačno plaćaju licencu 10.000 eura mjesečno. Inspekcija je svojedobno zabranila rad firmi E-Gambling Montenegro, čiji je sajt mjesecima bio blokiran. Nakon žalbe te tvrtke ponovo je izvršen inspekcijski nalaz i 9. veljače je konstatirano da taj priređivač igara na sreću sada poštuje zakon, iako je istražen samo dio onoga što se nalazilo u prijavama. Sajt firme E-Gambling Montenegro sada je ponovo u funkciji. Na njemu je prije istrage tužiteljstva pisalo da izdaju "licence za internet klađenje". Međutim, sad piše da su "prinuđeni mijenjati biznis model, između ostalog zbog nepovoljnih zakonskih normi, nakon službenih kontrola".

Obmanuli i tkalju 
Mediji du objavili i tekst o tkalji, staroj 72 godine, direktorici tvrtki Sonya i Serpi, koje su dobile licenciju za internet kockanje od E-Gamblinga. Starica je novinarima rekla da ne zna za te dvije tvrtke, da nikada nije koristila računalo i da joj je snaha Jelena Knežević uzela osobnu kartu i matični broj jer joj je "trebalo za neke potpise". 

Novi premijer

Marković sastavlja vladu 
Na prijedlog aktualnog premijera Mila ?ukanovića, predsjednik Crne Gore odlučio je da mandatar za sastav nove vlade bude zamenik predsjednika DPS-a Duško Marković. "Taj prijedlog sam utemeljio na ostvarenom izbornom rezultatu. DPS je pobijedila na izborima. U narednom razdoblju ćemo doći do detaljnog dogovora. Ne dalje od narednih par sedmica dobit ćemo vlast", siguran je ?ukanović. DPS ima 36 mandata u crnogorskom parlamentu, a većinu čini 41. Ostalih šest mandata osvojili su socijaldemokrati, Bošnjačka stranka, koalicija albanskih stranaka i Hrvatska građanska inicijativa.

Komentirajte prvi

New Report

Close