Turizam gura Island u krizu kao prije 10 godina banke

Autor: Tomislav Pili , 04. listopad 2018. u 22:00
Sa 40 posto u 2016. godini, rast dolazaka lani se istopio na 24 posto, a ove se godine predviđa povećanje od 15 posto/REUTERS

Prelijevanje krize u turističkoj industriji odrazit će se na potražnju za radnicima, investicije, proračun i tečaj krune.

Turizam, donedavno novootkriveni izvor blagostanja na Islandu, mogao bi tu otočnu državu gurnuti u krizu kao što su to prije deset godina učinile banke.

Skok turističkih posjeta i priljev deviza koji je s time došao bio je jedan od glavnih poluga islandskog ekonomskog oporavka. Samo prošle godine tu je državu koju naseljava tek 340.000 stanovnika posjetilo 2,2 milijuna turista, pokazuju podaci tamošnje turističke zajednice. Koliko islandski turizam snažno raste pokazuje i podatak da je još 2015. zabilježen dolazak 1,3 milijuna turista.

Četiri puta više
U posljednjih deset godina broj turista se učetverostručio, ponajprije zbog globalne popularnosti serije Igra prijestolja koja je dijelom snimana i na Islandu. Prema procjenama Arion banke, turizam je postao glavni generator islandskog izvoza i sudjeluje sa 12 posto u tamošnjem BDP-u, prenosi Bloomberg. Svaka peta islandska kruna koja se u državi uloži u gospodarstvo odlazi u turizam.

Međutim, Arion banka u svom izvješću upozorava kako bi se Island, nakon godina snažnog rasta broja turista, mogao suočiti s padom interesa za posjet toj državi. Dok je 2016. broj turista skočio za 40 posto, a rast BDP-a dosegao 7,4 posto, lani je rast iznosio četiri posto nakon što se povećanje broja turista istopilo na 24 posto. Za ovu godinu predviđa se rast turističkih dolazaka od 15 posto. Ozbiljno "hlađenje" turističke industrije analitičari te banke prognoziraju već za iduću godinu. Prelijevanje krize u turističkoj industriji može zahvatiti cijelo gospodarstvo, uključujući "potražnju za radnicima, investicije u hotele, državni proračun, tečaj krune i tako dalje", pojašnjava za Bloomberg sveučilišni profesor Gylfi Magnusson.

Probleme o kojima govori Magnusson već na neki način najavljuju islandske zrakoplovne kompanije. Icelandair Group sredinom tjedna bio je prisiljen zatražiti pomoć od vjerovnika koji su uložili u obveznice te kompanije koja je nedavno izdala upozorenje o padu prognozirane dobiti. Naime, umjesto 170 do 190 milijuna dolara operativne dobiti Icelandair sada očekuje 80 do 100 milijuna dolara. 

Špekulacije tresu krunu
Smanjenju dobiti uzrok je očekivanje da će doći do povećanja cijena karata prema Europi, a što se nije dogodilo. K tome, Icelandair već je dva mjeseca bez čelnog čovjeka nakon što je izvršni direktor Björgólfur Jóhannsson dao ostavku. Špekulacije o "financijskom zdravlju" pogodile su i Wow Air, brzorastuću niskotarifnu kompaniju koja zajedno s Icelandairom dovozi glavninu turista na otok.

Naime, kompanija se morala zadužiti kroz novo obvezničko izdanje, a istovremeno je ukinula linije prema Edinburghu, Stockholmu i San Franciscu. Opravdanje je našla u kašnjenju isporuke dva Airbusa A330neo. ovi problemi nisu prošli neopaženo kod islandske središnje banke. Naime, zabrinutost zbog Wow Aira prelila se na slabljenje valute zbog čega je središnja banka u rujnu bila prisiljena intervenirati kako bi podigla tečaj.

Tečaj krune oslabio je za jedan posto i u srijedu nakon objave Icelandaira o zahtjevu prema vjerovnicima. "Nije tajna da se zrakoplovni prijevoznici, posebno u sjevernoatlantskom području, suočavaju s težim operativnim okružjem nego ranije. Cijene nafte gotovo su se udvostručile u godinu dana, a konkurencija je velika", izjavio je guverner Mar Gudmundsson. Središnja banka prognozira da turizam već od iduće godine neće dominirati u islandskom izvozu.

Komentirajte prvi

New Report

Close