Trumpova galama donijela 16 milijardi dolara investicija

Autor: Tomislav Pili , 18. siječanj 2017. u 14:41
Foto: Reuters

Nakon Forda, Fiat Chryslera i Toyote, investicije su u američke tvornice u utorak najavili General Motors i Hyundai.

Prijetnje novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa da će uvesti visoke carine automobilskim proizvođačima koji proizvode u Meksiku daje već prve rezultate – do sada su najavljene investicije u SAD od gotovo 16 milijardi dolara. Posljednje u nizu kompanija koje su odlučile da se "nije pametno s rogatim bosti" su korejski Hyundai te američki General Motors (GM). Korejska kompanija najavila je u utorak da u sljedećih pet godina namjerava za 50 posto uvećati investicije na američkom tlu na 3,1 milijardu dolara. 

Tvornice skupljih auta
Za taj će se novac osuvremeniti Hyundaijeva tvornica u Alabami te Kijin pogon u Georgiji. Osim toga, plan uključuje veća ulaganja u istraživanje autonomnih vozila, umjetne inteligencije te ostalih "budućih tehnologija", prenosi Reuters. Iz Hyundija su poručili kako investicijski plan uključuje i mogućnost izgradnje nove tvornice u SAD-u. Ta bi tvornica proizvodila isključivo skuplje modele. Chung Jin-haeng, predsjednik grupe koju uz Hyundai čini i Kia, opovrgnuo je teze da je investicijski plan potaknut Trumpovim prijetnjama o carini od 35 posto za automobile koji se proizvode u Meksiku i uvoze u Ameriku.

 

50 posto

povećat će ulaganja u Ameriku korejski hyundai

No, prvi čovjek Hyundaija naglasio je kako s kompanija nada poboljšanoj potražnji za automobila tijekom mandata novog američkog predsjednika s obzirom na njegova obećanja o otvaranju novih radnih mjesta. "Moramo ostati posvećeni američkom tržištu – strateški važnom tržištu za naš globalni uspjeh", izjavio je Chung okupljenim novinarima u Seulu. Odluka o izgradnji nove tvornice ovisit će o potražnji, naglasili su iz korejskog proizvođača. Što se tiče njihovog "istočnog grijeha" u Trumpovim očima, Kia je lanjskog svibnja započela proizvodnju u svojoj meksičkoj tvornici. S vremenom bi iz tog pogona trebalo izlaziti 400.000 vozila godišnje.

S druge pak strane, General Motors (GM) u utorak je objavio planove o ulaganju oko milijardu dolara u svoje tvornice u SAD-u. Baš kao i u Hyundaijevu slučaju, taj najveći američki proizvođač automobila odluku je donio iz poslovnih, a ne političkih razloga, kazao je izvor koji je želio ostati anoniman. Ulaganje će pomoći General Motorsu stvoriti ili zadržati više od 1000 radnih mjesta, a kompanija kani pojačati i druge napore za zapošljavanje u SAD-u, uključujući zapošljavanje novih inženjera, dodaje izvor. Zamjenik izvršnog direktora GM-a Craig Glidden izjavio je za Wall Street Journal, koji je objavio te planove kompanije u ponedjeljak, da je svaka investicija koju tvrtka najavi plod dugoročnog planiranja i nije odgovor na Trumpove kritike.

Otpuštaju 3000 ljudi
General Motors, koji ima više od 40 tvornica sa sjedištem u SAD-u, prošle godine je najavio ulaganja u SAD "teška" 2,9 milijardi eura. No, iako GM ulaže u tvornice u SAD-u, također i smanjuje broj radnih mjesta. Proteklih mjeseci, kompanija je objavila kako u tri tvornice kani otpustiti oko 3000 radnika. Od početka ove godine, GM, kao i neke druge kompanije, našle su se na udaru snažnih kritika Trumpa zbog proizvodnje automobila u Meksiku. Trump je 3. siječnja zaprijetio uvođenjem "velikih carina" General Motorsu zbog proizvodnje modela Cruze u Meksiku, kojeg, kako je Trump napisao tada na Twitteru, "šalju preko granice u salone ovlaštenih trgovaca u SAD-u, ne plaćajući na njih porez na granici".

"Neka ih proizvode u SAD-u ili neka plaćaju velike carine", poručio je tada Trump. Međutim, GM je samo jedna od kompanija koja se našla na meti Trumpovih kritika. Podsjetimo, kritiziran je bio i Ford, pa Toyota, a zatim i Fiat Chrysler. Ford je vrlo brzo reagirao, te prije desetak dana objavio kako odustaje od ulaganja vrijednog 1,6 milijardi dolara u tvornicu u Meksiku. Dio tog novca, odnosno 700 milijuna dolara, preusmjerit će u sljedeće četiri godine u dogradnju tvornice u Michiganu. I ta je odluka objašnjena poslovnim razlozima, a ne Trumpovim pritiskom. Novom američkom predsjedniku nije se želio zamjeriti ni američko-talijanski Fiat Chrysler.

Ta je kompanija najavila ulaganje milijarde dolara u tvornice u Michiganu i Ohiju čime će biti otvoreno 2000 radnih mjesta. Izvršni direktor kompanije Sergio Marchionne u Detroitu je izjavio kako se ta odluka dugo razmatrala, a puka je slučajnost što je donijeta nakon Trumpove objave na Twitteru. Na kraju, Toyota je najavila da će u sljedećih pet godina uložiti čak 10 milijardi dolara u SAD, najavio je direktor sjevernoameričke podružnice Jim Lentz. Dodao je kako se radi o istovjetnom iznosu koji je japanska kompanija uložila u posljednjih pet godina.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Tak treba…

New Report

Close