Troškovi gradnje bloka 6 TE Šoštanj veći za još 250 mil. eura

Autor: Ante Pavić , 04. rujan 2013. u 20:48
S Alstomom je 2008. godine potpisan ugovor za nabavku 1,45 milijardi eura vrijedne opreme za TE Šoštanj

Konačna cijena projekta nije poznata jer francuski Alstom može i dalje povećavati vrijednost opreme koju montira.

Izgradnja bloka 6 Termoelektrane Šoštanj (TEŠ 6) u Sloveniji izrasla je u međudržavni prijepor Francuske i Slovenije, što je bilo vidljivo i prilikom nedavnog susreta slovenske premijerke Alenke Bratušek i njezinog francuskog kolege Francoisa Hollandea.

Kako piše slovenski Dnevnik, ona je upozorila Hollandea na problem financijskih zahtjeva moćne tvrtke Alstom koja je 2008. godine potpisala ugovor za nabavku 1,45 milijardi eura vrijedne opreme za novi energetski blok. Za sada se ne zna točno što je mislila pod "financijskim zahtjevima", ali kako Dnevnik pretpostavlja, mislila je na problematičan ugovor po kojemu se Alstomu aneksima daje pravo da izračunava i naplaćuje trošak prilikom montaže opreme. To znači da konačna cijena projekta još uvijek nije poznata jer Alstom može u svakom trenutku povećavati vrijednost opreme. Troškovi su posljednjih nekoliko mjeseci poskupjeli dodatnih 250 milijuna eura pa slovenska država sada pod svaku cijenu želi spriječiti bilo kakvo buduće dizanje cijene. Slovenska vlast do sada je TEŠ-u i Holdingu slovenske elektrane (HSE) prepuštala da samostalno pregovaraju s francuskom multinacionalkom koja godišnje uprihoduje oko 21 milijardu eura.

Francuzi, s druge strane, imaju drugačiju strategiju pa su u pregovore od početka uključeni francuski politički dužnosnici koji su aktivno lobirali za Alstom. Sada je i slovenska premijerka odlučila promijeniti ploču i izravno se uključiti u pregovore prije nego troškovi još dodatno narastu. Država je zbog sumnji u korupciju i netransparentno vođenje posla od strane čelnika HSE-a i TEŠ-a 2012.  čak i odbijala dati garanciju za izgradnju novog bloka zbog čega je Alstom prijetio povlačenjem s gradilišta, a u raspravu se uključila i Agencija za upravljanje kapitalnim investicijama koja je upozorila da bi izostanak garancije doveo do rasprodaje elektroenergetike u Sloveniji. 

Bez kontrole

Politički i lobistički utjecaji

Projekt bloka 6 slovenske termoelektrane na ugljen kontroverze prate od početka potpisivanja ugovora 2008. godine. Tako je u veljači prošle godine slovensko protukorupcijsko povjerenstvo objavilo mišljenje da je projekt gradnje termocentrale vođen netransparentno i uz nedostatnu kontrolu, te da su ga pratili politički i lobistički utjecaji, smatrajući da ima elemenata korupcije i sukoba interesa. U istragu oko sumnjivih poslova priključio se i EBRD kao jedan od sufinancijera projekta.

Komentirajte prvi

New Report

Close