Trojka: Plan pomoći Portugalu i dalje je aktualan

Autor: Poslovni.hr/Hina , 15. ožujak 2013. u 17:05
Vitor Gaspar (Epa)

Slabiji izgledi za rast zahtijevaju prilagodbu ritma proračunskog oporavka”, obrazložila je trojka koja je morala smanjiti svoja gospodarska predviđanja.

Plan pomoći Portugalu uglavnom ostaje aktualan, ocijenila je u petak trojka, predstavnici Europske unije, Europske središnje banke i Međunarodnog monetarnog fonda, koji su Lisabonu dali još godinu dana da smanji svoj deficit zbog veće gospodarske recesije nego što se predviđalo.

"Provedba programa uglavnom ostaje aktualna, u sadašnjim teškim gospodarskim prilikama", rekli su predstavnici Europske komisije, Europske središnje banke i Međunarodnog monetarnog fonda u zajedničkom priopćenju. Dajući portugalskoj vladi nakon sedme tromjesečne analize još jednu prolaznu ocjenu njezinu programu gospodarskog oporavka, trojka priprema put za isplatu nove tranše od dvije milijarde eura u okviru paketa pomoći od 78 milijarda odobrena u svibnju 2011.

Kao što je nešto ranije objavio portugalski ministar financija Vitor Gaspar, izaslanstvo trojke potvrdilo je da je "pristalo izmjenu predviđenog deficita sa 4,5 posto na 5,5 posto BDP-a u 2013. i s 2,5 na 4 posto BDP-a u 2014. Za 2015. predviđen je deficit od 2,5 posto BDP-a bit će ispod granice od tri posto određene Paktom o stabilnosti i rastu". "Proračunski cilj za kraj 2012. (koji je bio 5 posto BDP-a) ostvaren je, stabilnost financijskog sektora je očuvana, sveobuhvatan program strukturnih reforma se provodi", izrazili su zadovoljstvo financijaši Portugala.

"Slabiji izgledi za rast zahtijevaju prilagodbu ritma proračunskog oporavka", obrazložila je trojka koja je morala smanjiti svoja gospodarska predviđanja i sada računa sa smanjenjem BDP-a od 2,3 posto ove godine, a bila je planirala jedan posto. "Premda će recesija biti veća nego što se planiralo, koncem godine se ipak očekuje oporavak" i portugalsko gospodarstvo bi 2014. ponovo trebalo ostvariti rast i to od 0,6 posto BDP-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close