Teva mora krenuti u nove kupnje ako želi ostati u elitnom klubu

Autor: Tomislav Pili , 13. siječanj 2015. u 14:27
U rujnu ističu patentna prava za lijek koji je 2013. Tevi donio 4,3 milijarde dolara prodajnih prihoda

Konkurenti su lani uložili 234 milijarde dolara za akvizicije, a Tevinim lijekovima uskoro ističu prava.

Izraelska farmaceutska kompanija Teva – vlasnica hrvatske Plive – ove će godine morati krenuti u akvizicije ako se ne želi naći pod pritiskom kompanija koje prodaju jeftinije generičke lijekove, piše u ponedjeljak Bloomberg.

Teva je jedan od rijetkih vodećih farmaceuta u svijetu koji prošle godine – ubilježene po rekordnoj vrijednosti spajanja i preuzimanja u toj branši – nisu ostvarili spomena vrijednu akviziciju.Globalni farmaceutski sektor lani je uložio 234 milijarde dolara na spajanja i preuzimanja, a vrijedi spomenuti izraelskog konkurenta, kompaniju Actavis koji je za 66 milijardi dolara kupio američkog proizvođača botoxa Allergan. Ta transakcija ujedno je bila i posljednja u seriji Actavisovih kupnji tijekom posljednjih nekoliko godina čime je ova, nekoć slabo poznata kompanija u globalnim okvirima, ušla među elitnih 10 najvećih farmaceutskih kompanija u svijetu. S druge pak strane, Teva je svoju posljednju akviziciju ostvarila 2011. godine, iako ju "bije glas" kompanije koja mnogo pažnje pridaje stalnom širenju poslovanja.

 

1,5mlrd.

dolara gotovine leži na Tevinu računu

Prije četiri godine kupljena je tvrtka Cephalon za 6,2 milijarde dolara koji je u portfelj donio lijek za poremećaje spavanja. Međutim, lijeku su ubrzo istekla patentna prava, a time i prihodi. K tome, u rujnu bi trebala isteći patentna prava na Copaxone, lijek za multipla sklerozu koji se prodaje na američkom tržištu. Ovaj je lijek 2013. donio Tevi 4,3 milijarde dolara prodajnih prihoda i ponajviše je sudjelovao u novčanom toku i dobiti. Da je vrijeme za novu metu, jasno je i glavnom izvršnom direktoru Erezu Vigodmanu, koji je Tevino kormilo preuzeo prije godinu dana. Vigodman je prošlog mjeseca izjavio kako je kompanija potpuno spremna za aktivnosti poslovnog razvoja kao što su akvizicije i to "svih veličina". Prema podacima od rujna, Teva raspolaže s 1,5 milijardi dolara gotovine, a zaduženost joj je dosta niska, tek 1,6 puta u odnosu na pokazatelj profitabilnosti EBITDA.  

Komentirajte prvi

New Report

Close