Telekom Slovenije za nagodbu s T-2 plaća 50 mil. eura

Autor: Poslovni dnevnik , 12. rujan 2018. u 22:00
U Sloveniji telekom operateri vode žestoku borbu za svakog novog korisnika/FOTOLIA

Dosadašnji slučajevi pokazuju da je Telekom Slovenije u nagodbama platio od 10 do 15 posto iznosa za koji je tužen, ali sada će dati više.

U četvrtak će, prema neslužbenim informacijama Financa, nadzornici Telekoma Slovenije odlučivati o nagodbi s drugim po veličini slovenskim telekom operaterom T-2 u višegodišnjem sporu u kojemu je T-2 tužio Telekom za zloupotrebu dominantne pozicije na tržištu.  Prema neslužbenim podacima, nagodba će iznositi oko 50 milijuna eura, što je puno više od dosadašnjih nagodbi. Iz Telekoma Slovenije za Finance kažu da sve takve aktivnosti komuniciraju u skladu s pravilima koja se primjenjuju na tvrtke u prvoj burzovnoj kotaciji, ne predviđajući ih unaprijed niti komentirajući na bilo koji način. "Ne komentiramo postupke nagodbe koji se odvijaju", kažu i u T-2. 

Odlučio Vrhovni sud
Glavni akteri prijedloga nagodbe su predsjednik uprave Telekoma Slovenije Rudolf Skobe i vlasnik T-2 Jurij Krč. T-2 u tužbi za nadoknadu štete zahtijeva 129,5 milijuna eura, a iznos je, zajedno s kamatama, već porastao na više od 260 milijuna eura. T-2, poput nekih drugih operatora koji su se već nagodili s Telekomom, traže naknadu za dokazanu povredu tržišnog natjecanja. Ljubljanski Viši sud u prosincu 2013. godine potvrdio je presudu prvostupanjskog suda iz siječnja, koji je odbacio oko 130 milijuna tešku tužbu za naknadu štete protiv Telekoma Slovenije. Zatim je u lipnju 2017. Vrhovni sud stao na stranu T-2, koji bi u nagodbi mogao proći bolje od drugih jer će dobiti 40 posto od tuženog iznosa.

 

130 milijuna

eura traži T-2 od Telekoma Slovenije

Ranije, nagodbe su se završavala s 10 do 15 posto tuženog iznosa. Godine 2009. nakon tužbe Amisa protiv Telekoma Slovenije za zlouporabu dominantnog položaja na tržištu postignuta je nagodba o plaćanju nešto više od sedam milijuna eura za traženih 57 milijuna eura.  Šest godina kasnije Simobil je tužio Telekom za oko 200 milijuna eura u vezi s dumping paketom Itak Džabest. Nagodili su se za 30 milijuna eura.

Telemach je također tužio Telekoma zbog paketa Itak Džabest, tražeći 87,4 milijuna eura za nadoknadu štete. Dogovorena je isplata 10 milijuna eura. Navedeni primjeri pokazuju da je Telekom Slovenije u nagodbama platio od 10 do 15 posto iznosa za koji je tužen. Također, iz ovogodišnjih rezervacija čini se da želi nastaviti s takvom praksom, objašnjava ljubljanski list.  Prema godišnjem izvješću, Telekom je pripremio 34,3 milijuna rezervacija za moguće obveze zbog tužbi. Rudolf Skobe je na skupština kompanije u svibnju istaknuo da je za spor s T-2 moguća izvansudska nagodba. Tada prihvaćene rezervacije, koje su veće od lanjskih 24,6 milijuna eura, smatralo se dovoljno visokim za pokrivanje takvih potraživanja.

 

7 milijuna

eura platio je Telekom Slovenije za nagodbu s Amisom, a tužen je za 57 milijuna

Porasli dugovi
Pristanu li nadzornici Telekoma Slovenije na nagodbu od 50 milijuna eura, to bi iznosilo oko sedam posto godišnjeg prihoda Telekoma, gotovo trećinu lanjske dobiti iz poslovanja prije amortizacije (EBITDA) i više od polovice lani isplaćenih dividendi, koje su inače bile najviše u povijesti te se u dogledno vrijeme neće ponoviti.  Čista dobit Telekom grupe u prvoj polovici ove godine iznosila je 14,5 milijuna eura. U usporedbi s istim razdobljem prošle godine, prema pisanju Dnevnika, operater u većinskom državnom vlasništvu zabilježio je u prvih šest mjeseci pad prihoda, dobiti iz poslovanja (EBIT i EBIDTA) i neto dobiti, dok je zaduženost porasla u odnosu na kraj 2017. Neto financijski dug se sa 282 milijuna eura krajem prošle godine povećao na 350 milijuna krajem lipnja ove godine.

Niti prošle godine rezultati nisu bili sjajni. Telekom Slovenije ostvario je 2017. neto dobit od 11,2 milijuna eura, što je za 72 posto manje nego godinu ranije. Dobit je smanjena najviše zbog toga što je za rezervacije izdvojeno 30,2 milijuna eura za moguće izgubljene tužbe i troškove restrukturiranja, piše Delo.  No i uz izuzetak jednokratnih događaja, neto dobit grupe prošle je godine bila gotovo prepolovljena, a slabosti tvrtke pokazale su se u posljednjem tromjesečju.

Telekom je imao i puno problema s tri svoje tvrtke, Antenna TV SL, TSmedia i kosovski Ipko, koji neometano posluju jer za njih jamči Telekom Slovenije.  Najveći problem je Antenna TV, koju Telekom, prema poslovnim izvješćima, od lani konsolidira. Tvrtka proizvodi programe Planet, a Telekom je vlasnik dvije trećine i dogovarao se s manjinskim vlasnikom oko otkupa ostatka. Prošle godine Antenna TV SL ostvarila je gubitak od 6,4 milijuna eura, a Telekom je izvršio procjenu tvrtke i odredio vrijednost investicije na nulu. Međutim, procjena pokazuje da Telekom treba platiti 6,7 milijuna eura za svoj udio, ali bi tvrtka i dalje bila bezvrijedna.

Likvidnost nije ugrožena
Sada će Telekom Slovenije morati pronaći sredstva za pokrivanje nagodbe s operaterom T-2.  Kao što ističu u polugodišnjem izvješću, krajem lipnja su raspolagali sa 170 milijuna dugoročnih i kratkoročnih kreditnih linija. Neke od tih kreditnih linija iskorištene su za isplatu dividendi u iznosu od 93 milijuna eura u srpnju 2018.  Na polugodištu su imali 29 milijuna eura gotovine i 78 milijuna eura kratkoročnih depozita. Uzevši u obzir gore navedeno, iznenađujuće velika nagodba s T-2 ne bi trebala ugroziti likvidnost Telekoma Slovenije, zaključuju Finance. No, to bi vjerojatno moglo utjecati na buduće isplate dividendi. 

Mobilne usluge

Slovensko tržište je prezasićeno
Problemi su, kažu u Telekomu Slovenije, prije svega na mobilnom tržištu, zbog optimizacije pretplatnika na povoljnije pakete i europskih propisa, dok su se prihodi na veleprodajnom tržištu također smanjili. To znači da je slovensko mobilno telekomunikacijsko tržište već zasićeno i da nema prostora za širenje koje bi donijeli novi korisnici, a žestoka konkurencija u pridobivanju ili očuvanju trenutnih korisnika smanjuje prihode i dobit, navodi Dnevnik.

Komentirajte prvi

New Report

Close