TE Pljevlja 2 nema potporu javnosti

Autor: Poslovni dnevnik , 13. svibanj 2015. u 22:00
Škoda Praha, koja će graditi TE, dužna je osigurati kredit u visini od 85 posto investicije

U gradnji drugog bloka TE ne želi sudjelovati talijanski suvlasnik EPCG-a, a protive se i nevladine udruge.

Crnogorske nevladine organizacije Green Home (GH) i MANS optužile su vladu da namjerno simulira javnu raspravu o gradnji drugog bloka Termoelektrane Pljevlja, te da predložena rješenja daju lažne podatke i idu u korist investitora i na štetu građana.

Vlada je, naime, usvojila nacrte detaljnog prostornog plana za TE i izvještaj o strateškoj procjeni utjecaja na okoliš, a Ministarstvo održivog razvoja i turizma raspisalo je javnu raspravu o tim dokumentima, javljaju Vijesti. 

 

254megavata

bit će snaga drugog bloka TE Pljevlja

Rasprava bez komentara
"Iako je riječ o vrlo složenom i kontroveznom projektu koji nosi velike ekološke i ekonomske rizike za Crnu Goru Ministarstvo se nije potrudilo na adekvatan način informirati javnost o početku javne rasprave, niti potaknuti na sudjelovanje što više zainteresiranih strana, kao niti lokalnu zajednicu. Štoviše, izabrano vrijeme govori u prilog činjenici da je namjera vlade da rasprava prođe sa što manje komentara", kaže se u priopćenju GH i MANS-a.

 

338,5mil.

eura cijena je gradnje TE Pljevlja 2

"Programom javne rasprave određeno je da se organizira samo jedan okrugli stol, odnosno javno predstavljanje projekta i to samo u Pljevljima 25. svibnja, nakon četiri neradna dana zbog proslave državnog praznika. Na taj se način pokušava smanjiti pozornost javnosti i njeno sudjelovanje u tom događaju", tvrde GH i MANS. Oni navode i da postoji nerazumijevanje politika vezanih za okoliš i klimatske promjene, kao i nespremnost za sučeljavanje s novim obvezama koje one donose.

 

1600gigavatsati

struje bit će godišnja proizvodnja bloka 2 termoelektrane

Riječ je o procjenama troškova vezanih za eksploatacije novog bloka TE koji nisu adekvatno sagledani u nacrtima dokumenata, dok su troškovi emisija ugljičnog dioksida (CO2) vrlo potcijenjeni i projektirani prema sadašnjoj cijeni od pet eura po toni CO2, iako sve procjene i najave iz EU govore da se do 2025. može očekivati i do 30 eura po toni CO2. Češka kompanija Škoda Praha ponudila je gradnju drugog bloka TE Pljevlja snage 254 megavata po cijeni od 338,5 milijuna eura, dok bi godišnja prozvodnja električne energije iznosila 1600 gigavatsati. Prema uvjetima natječaja Škoda Praha je dužna osigurati kredit investitoru u visini od 85 posto investicije.

Osnivanje nove kompanije
Za gradnju drugog bloka TE u Pljevljima crnogorska vlada i talijanska kompanija A2A, koja je suvlasnik Elektroprivrede Crne Gore (EPCG), odlučili su osnovati novo poduzeće, doznaje Pobjeda. Osnovana je podružnica EPCG-a, odnosno SPV (special purpose vehicle), preko koje treba provesti financiranje i izgradnju drugog bloka TE. Planira se izdvajanje TE iz sastava Elektroprivrede i njeno spajanje s Rudnikom ugljena.

 

55posto

udjela u EPCG-u ima država, A2A 41,7%, a A. Đukanović 11%

U toj kompaniji vlasnik 51 posto udjela je vlada, a 49 posto Elektroprivreda Crne Gore. Vlasnički omjer u novoj kompaniji je posljedica procjene da postojeća termoelektrana vrijedi 300 milijuna eura, a Rudnik ugljena 24 milijuna. Talijanska kompanija A2A u Rudniku ugljena drži 39 posto dionica, a država 31 posto. U EPCG-u država ima 55 posto, a A2A 41,7 posto udjela, dok poduzetnik Aco Đukanović, brat premijera Mila Đukanovića, ima 11 posto. 

Partner neće sudjelovati

A2A gasi sve svoje termoelektrane

Talijanska kompanija A2A nedavno je objavila svoju srednjoročnu strategiju prema kojoj planira ugasiti svoje termoelektrane, tako da je teško očekivati kako će sudjelovati u financiranje drugog bloka u Termoelektrani Pljevlja. U najnovijem sporazumu crnogorske vlade i A2A, koji ističe u srpnju ove godine, dogovoreno je da talijanski menadžment do tog roka upravlja Elektroprivredom Crne Gore, ali da neće ometati izgradnju drugog bloka Termoelektrane Pljevlja. Odbor direktora Elektroprivrede CG odlučio je da sa Škodom Praha uđe u pregovore u vezi s elementima buduće velike energetske investicije.

Komentirajte prvi

New Report

Close