Talking Tom opet prodan Kinezima

Autor: Poslovni dnevnik , 12. ožujak 2017. u 22:00
Outfit7, tvorac Talking Toma, prodan je za milijardu eura, a sada se očekuje ista cijena/FOTOLIA

Glavna djelatnost kineske tvrtka Zhejiang Jinke Entertainment Culture je proizvodnja kemikalija.

Kompanija Outfit7, koju su osnovali Slovenci Iza i Samo Login, prema navodima internetskog portala časopisa Forbes, dobiva novog vlasnika. Nakon što je tvrtka prodana 20. siječnja kineskom investitoru United Luck Group Holdings, ovaj je četiri dana kasnije potpisao namjeru o prodaji slovenskog proizvođača aplikacija za mobilne uređaje kineskoj kompaniji Jinke.

Prema navodima Forbesa, kineska tvrtka Zhejiang Jinke Entertainment Culture, čija je glavna djelatnost proizvodnja peroksida i ostalih kemikalija, krajem prošle godine se zanimala za kupnju slovenske kompanije koja je postigla svjetsku popularnost igrom Talking Tom. Outfit7 je potom za milijardu dolara prodan grupi Luck United Group. Barem toliko, kako se navodi, trebala bi iznositi i kupovna cijena koju su spremni platiti novi vlasnici. Pozadina operacije nije poznata, a Forbes dodaje da je Jinke u siječnju najavio kupnju deset posto udjela United Lucka za samo 5000 dolara.

Zarada na oglašavanju
Samo Login ostaje direktor tvrtke Outfit7, a za novog predsjednika Uprave imenovan je Žiga Vavpotič dok je novi izvršni direktor Jure Via. Obojica su ranije bili zaposleni u kompaniji. Iza Login biti će savjetnica Uprave. U njihovoj najpoznatijoj aplikaciji animirani mačak Tom ponavlja ono što korisnik kaže, a postoje i druge verzije ove igre u kojem korisnici sastavljaju slagalicu i vode likove kroz prepreke. Ta aplikacija ima više 5 milijardi preuzimanja i 300 milijuna aktivnih korisnika mjesečno. Outfit7 na svojim YouTube kanalima ima 9 milijuna pretplatnika, a njihov sadržaj prikazan je više od 9 milijardi puta. Kompanija zarađuje oglašavanjem i kupnjom kroz aplikaciju. Da bi iskoristili popularnosti kod djece, Outfit7 je ponudu proširio web videom.

Najbogatiji Slovenci
Iza i Samo Login, osnivači kompanije Outfit7 na posljednjem popisu najbogatijih Slovenaca časopisa Manager zauzeli su prvo mjesto sa 699 milijuna eura imovine. To je manje nego prošle godine (855 milijuna eura), jer su ocjenjivači ove godine imali na raspolaganju detaljnije informacije o poslovanju tvrtke. Uz bračni par Login na najnoviji popis najbogatijih Slovenaca uvrstilo se još šest suvlasnika tvrtke Outfit7. Holding Outfit7 Investments Limited ima sjedište u Londonu i porezni je obveznik Cipra. Ima 14 tvrtki kćeri u Londonu, Ljubljani, na Cipru, u Švicarskoj, Južnoj Koreji, Hong Kongu, Kini i SAD-u. 

Komentirajte prvi

New Report

Close