Švicarska ne očekuje brz dogovor s EU

Autor: Poslovni dnevnik , 01. kolovoz 2019. u 21:59
Pregovori će biti teški, smatra švicarska vlada/Reuters

Bez sporazuma nema prekograničnog trgovanja na burzi.

Predsjednik Švicarske Konfederacije Ueli Maurer otklonio je mogućnost brzog rješenja za nesuglasice u pregovorima o sporazumu o partnerstvu s EU-om koje su narušile prekogranično poslovanje dionicama i odnose s glavnim švicarskim trgovinskim partnerom.

Maurer, član desne i euroskeptične Švicarske narodne stranke, sugerirao je u razgovoru za televiziju SRF u srijedu da dogovor nije izgledan prije završetka mandata sadašnje Europske komisije krajem listopada.

"Nije važno hoće li to biti na jesen ili proljeće. Imamo vremena, a i trebamo vremena kako bi dobili nešto što možemo objasniti, razumijeti i što služi interesima Švicasrke", rekao je.

Bruxelles je zapriječio ulagače sa sjedištem u EU-u da od 1. srpnja trguju na švicarskim burzama uslijed eskalacije spora oko sporazuma po kojem bi Švicarska, koja nije članica Unije, trebala usvajati pravila jedinstvenog tržišta EU-a na što je Švicarska odgovorila protumjerama.

Ako se za mandata Jean-Claudea Junckera ne postigne sporazum između Švicarske i EU-a, Maurer će se morati dogovarati s budućom predsjednicom Komisije Ursulom von der Leyen koju poznaje iz dana kada je bio švicarski ministar obrane.

Komentirajte prvi

New Report

Close