Sve više turskih proizvoda u CG

Autor: Poslovni dnevnik , 12. kolovoz 2018. u 21:59
Najviše je turskih trgovina u Budvi i Kotoru

Nova turistička ponuda.

Tepisi, proizvodi od kože, bunde, nakit i razne rukotvorine iz Turske novi su segment turističke ponude Crne Gore. Turski trgovci, ali i sve brojniji turisti i kupci nekretnina koji dolaze iz te zemlje mijenjaju imidž starih gradova u Budvi i Kotoru. 

Razlozi njihovog dolaska su prije svega ekonomski, ali iza svega se nazire politička nestabilnost koja pogađa Tursku posljednjih godina.

U Crnoj Gori 13 državljana Turske ima stalni, a 2126 privremeni boravak. Od 120 prijavljenih trgovina u Kotoru, kako je priopćeno iz te općine, 20 je turskih, odnosno šestina. Slično je i u Budvi, gdje je ove sezone prijavljeno više od 40 turskih trgovina.

Prvi poduzetnici iz Turske otvorili su tu trgovine još 2016., javlja RSE. U Budvi posluje i nekoliko ugostiteljskih objekata, kao i jedan turski restoran. Vlasnik Birol Yoleri je s obitelji doselio iz Bodruma 2017. godine, tu živi i njegova djeca idu u školu u Budvi.

"Imam dvoje male djece. Ne vidim baš neku budućnost za njih u Turskoj, ali ovdje da. Plus – radim nešto što sam uvijek radio, a to je turizam", rekao je Yoleri. Ipak, mnogi Turci u Crnoj Gori nezadovoljni su poslom. Većina ih je unaprijed platila zakupe lokala i stanova, i to skuplje, jer su, uz jeftinu nabavu, računali na dobru prodaju.

Komentirajte prvi

New Report

Close