Sud odbacio gradnju HE u NP Sutjeska

Autor: Poslovni dnevnik , 18. veljača 2015. u 21:59
Jedan od posljednjih neistraženih kanjona u Europi

Autori osporene studije utjecaja na okoliš priznali da nisu posjetili kanjon rijeke Hrčavka.

Okružni sud u Banja Luci poništio je Rješenje o odobravanju Studije utjecaja na životnu okolinu malih hidroelektrana planiranih u kanjonu rijeke Hrčavke u Nacionalnom parku Sutjeska, te presudio u korist Centra za životnu sredinu.

Glavni razlozi ovakve presude stoje u nepoštovanju procedura vezanih za izradu studija utjecaja, ponajviše zato što je postupak vođen bez postojećeg Prostornog plana NP Sutjeska, piše portal eKapija.ba. "Ova presuda dokazuje ne samo evidentno kršenje zakona od strane ministarstva, nego i nepravilnosti i nedostatke u postupku izrade studija utjecaja. Očekujemo sličnu presudu i za drugu tužbu i nećemo se zaustaviti dok Sutjesku i Hrčavku ne sačuvamo", kazala je Nataša Crnković iz Centra za životnu sredinu.

Predstavnici tvrtke Projekt iz Banja Luke koji su autori sporne studije utjecaja su i sami na javnoj raspravi u Foči priznali da u kanjon rijeke Hrčavke, jedan od posljednjih neistraženih i slabo prohodnih kanjona Europe, nisu ni ulazili. U kolovozu 2014. Centar za životnu sredinu je sa Arbor Magnom i WWF-om organizirao stručnu istraživačku ekspediciju u kanjonima Sutjeske i Hrčavke, gdje je zabilježeno čak 403 biljnih vrsta. 

Komentirajte prvi

New Report

Close