Subvencijama za zapošljavanje Vučić ‘kupuje’ simpatije ulagača

Autor: Sergej Novosel Vučković , 23. ožujak 2017. u 22:00
Srpske vlasti našle su način kako privući i zadržati velike kompanije/FOTOLIA

Strane tvrtke posao su lakše pokrenule zbog potpora za radnike, no sumnja se da neke zadrže samo 25% ljudi kad im subvencije isteknu.

Srpski premijer Aleksandar Vučić u okviru svoje predizborne ofenzive ovih se dana nalazi s predstavnicima stranih investitora, bilo da je s njima na otvaranju pogona, bilo da ugovara i pregovara o pokretanju poslovnih projekata. Tako je jučer u Rumi otvorio novi pogon Hutchinsona, francuskog proizvođača gumenih crijeva za rashladne uređaje automobila, u kojem bi uz postojećih 447 do kraja godine posao trebalo naći još oko 400 ljudi. Francuzi su od lani u tvornički kompleks uložili oko 7,3 milijuna eura.

Dan ranije je u Niškoj Banji Vučić i Ministarstvo gospodarstva uime Srbije su s bugarskom kompanijom Integrated microelectronics (IME) ugovorili gradnju tvornice komponenti za automobilsku industriju i visoke informacijske tehnologije, u kojoj bi, nakon investicije "teške" 30 milijuna eura, od iduće godine trebalo raditi čak 1250 ljudi. 

 

Vučić

Strani investitori ulagali bi i zapošljavali drugdje da nemaju dobre uvjete ovdje.

Više od plana
Ovaj niz predsjednika Vlade s inozemnim industrijalcima započet je, pak, u ponedjeljak, kad je u Beogradu primio izaslanstvo američke tehnološke tvrtke NCR, radi dodatnih ulaganja od oko 400 milijuna dolara u nove servisno-operativne centre u kojima diljem zemlje već radi 2134 ljudi, a bit će ih još 1500. Zajednički je nazivnik svih ovih, ostvarenih i planiranih projekata činjenica što su, osim kapitala samih kompanija, potpomognuti i subvencijama države Srbije u osiguranje poslovnih preduvjeta, infrastrukturu i radna mjesta. U pitanju IME-a riječ je o, kako navode mediji, 6800 eura poticaja po radnom mjestu, a kod Hutchinsona se, primjerice, država obvezala financirati izgradnju pročistača za pogon u Rumi, vrijednosti oko 900.000 eura.  

 

72 tvrtke

uglavnom strane, od Srbije dobile pomoć za zapošljavanje

Ministarstvo gospodarstva objavilo je da su od prošle godine 72 kompanije dobile poticajna sredstva države za zapošljavanje, pri čemu su, navodi se, "uspješno ispunile ugovorne obveze i dosad zaposlile oko 40.000 ljudi". To je, piše Politika prenoseći Ministarstvo, za 27.570 ili 223% radnih mjesta više nego što je istaknuto ugovorima. "Te su tvrtke prvo zaposlile 18,524 ljudi, tj.  6141 više od planiranog, da bi i nakon isteka ugovora o subvencijama primale i dodatne radnike, da bi ih, na dan 15. ožujka, imale 39.953", poručuje ministar Goran Knežević i dodaje kako je time ispunjen jedan od osnovnih ciljeva dodjele poticaja – rast zapošljavanja. "Svaki uloženi euro nam se vrati višestruko za 14 meseci kroz poreze i doprinose i druge prihode državnog i lokalnih proračuna", objašnjava ministar gospodarstva. 

 

Knežević

Svaki uloženi euro nam se vrati za 14 mjeseci kroz poreze i doprinose i druge prihode.

Poduzetnički duh
No, u sustavu poticaja ima i sumnjivih radnji, jer se nagađa da brojne tvrtke, tj. strani investitori, zadrže svega četvrtinu zaposlenih kad im isteknu ugovori o državnim subvencijama. Vučić je na susretu s Amerikancima to opovrgnuo. "To je notorna laž i neistina. Pitanje je imamo li i tih 25 posto osposobljenih ljudi. Bio bih spreman i na 20 posto, samo da potičemo poduzetnički duh", kazao je premijer, javljaju Novosti. I investitori su svjesni državnog "vjetra u leđa", pa je i izvršni direktor NCR-a William Nuti priznao da im jesu dane značajne subvencije, ali da to nije bilo presudno da od 2011. posluju u Srbiji. "Iskreno, mogli smo otići bilo gdje u svijet, jer su vaše subvencije bile manje nego drugdje. Poticaji se zaista smanjuju veličinom naše investicije, koja će se uliti u srspko gospodarstvo", kaže Nuti. 

Kinezi, Filipinci, Slovenci…

Zahvaljujući državi posluju još bolje
NCR je američka globalna tehnološka korporacija kojoj su odobrena poticajna sredstva za investicijski projekt NCR Kampus – proširenje i konsolidacija poslovanja, za još 1500 mladih i obrazovanih radnika kroz tri godine. Bugarski IME će uz 6800 državnih eura "po glavi" imati 1250 radnika u tvornici koja bi se od ljeta gradila u okolici Niša. Tvrtka je dio filipinske grupacije Ayala. Među 72 tvrtke koje su subvencijama povećale broj radne snage su i Yura Corporation iz Rače, Leoni Wiring Systems Southeast iz Prokuplja, IGB Automotive Comp iz Inđije i Gorenje iz Valjeva.

Komentirajte prvi

New Report

Close