Štrajk u SAS-u još daleko od rješenja

Autor: Poslovni dnevnik , 02. svibanj 2019. u 21:59
Piloti traže odštete/REUTERS

Prekid rada ušao u sedmi dan, u četvrtak otkazano dodatnih 709 letova.

Scandinavian Airlines (SAS) otkazao je 709 letova u četvrtak, što je prizemljilo gotovo 54.000 putnika, a u isto vrijeme traju pregovori između medijatora, pilota i zaposlenika u Norveškoj.

Tamošnji nacionalni medijator sastao se sa sindikatima zračnog osoblja koji predstavljaju 1500 pilota u Danskoj, Norveškoj i Švedskoj te s poslodavcima. Pregovori od četvrtka traju 21 sat, no medijator nije postavio rok.

"Situacija je vrlo komplicirana i postoji velik razdor između strana", rekao je norveški medijator, Mats Wilhelm Ruland novinarima kasno u srijedu. "Nismo odustali, ali je vrlo zahtjevno", dodao je Ruland.

Štrajk službeno traje već sedam dana. Radnička akcija je počela u petak i rezultirala je otkazivanjem gotovo 4000 letova zbog čega je prizemljila skoro 380.000 putnika. Piloti SAS-a žele odštete zbog smanjenja plaća i zbog ustupaka na koje su pristali 2012. godine kada je ta kompanija bila na rubu propasti.

Još jedan od zahtjeva sindikata bio je i za predvidljivijim rasporedom rada. Oko 30 posto letova na kojima djeluju SAS-ovi podizvođači nisu otkazani, a upravo je angažiranje podizvođača dodatno zabrinulo sindikate u pregovorima.

Analitičari i menadžeri SAS-a naglasili su da kompanija ne može povećati plaće, navodeći tešku situaciju u zračnom prijevozu.

Komentirajte prvi

New Report

Close