Stop malim HE u parkovima prirode

Autor: Poslovni dnevnik , 13. listopad 2019. u 21:59
Ulagačima koji su dobili dozvolu za gradnju u parku prirode ponudit će se nova lokacija

Srpski Zakon o zaštiti prirode.

Čini se da će Srbija konačno stati na put izgradnji malih hidroelektrana u zaštićenim područjima, kao što su parkovi prirode, pišu Večernje novosti. 

Goran Trivan, ministar zaštite okoliša, krajem prošlog tjedna je rekao da će uskoro biti usvojene izmjene Zakona o zaštiti prirode, kojima će biti zabranjena gradnja derivacijskih mini-hidrocentrala u zaštićenim područjima. Međutim, Trivan nije naveo kada će zakon biti usvojen. "Izgrađene male HE neće nitko rušiti, ali će one koje su u zaštićenim dobrima morati raditi u skladu s pravilima", objasnio je ministar Trivan.

Svi koji su dobili dozvole za izgradnju u zaštićenim područjima, ministarstva energetike i zaštite okoliša omogućit će zamjenu lokacija za one izvan tih područja, gdje gradnja neće biti zabranjena. "Naše ministarstvo godinama tvrdi da male hidroelektrane derivacijskog tipa ne mogu opstati u zaštićenim područjima. To je pokazala i javna rasprava. Studije pokazuju zašto su štetne", dodao je Trivan.

Kada je riječ o ulagačima koji su najavili tužbu protiv države, jer ne mogu provesti plan za koji imaju dozvolu, Trivan je uvjeren da će se i za to pronaći neko rješenje. "Dozvole za gradnju izdane su po važećem Zakonu o zaštiti okoliša, koji je loš. Radi se i na reorganizaciji zaštićenih dobara, prije svega nacionalnih parkova, jer je jasno da pojedini dijelovi nacionalnih parkova to više nisu", istaknuo je Trivan.

Komentirajte prvi

New Report

Close