Srpski litij do 2024. godine

Autor: Poslovni dnevnik , 05. kolovoz 2018. u 22:00
Vlada Srbije i Rio Tinto osnovali su zajedničku radnu skupinu za provođenja projekta 'Jadar'

Sve ukazuje na velike zalihe jadarita, minerala iz kojeg se dobiva litij, nužnog u proizvodnju baterija za mobitele.

Rudarska kompanija Rio Tinto nastavlja s istraživanjem rudnog potencijala nedaleko od Loznice.

U toku su opsežna bušenja kako bi svoje tehnološko-procesno postrojenje u Bundori, u Australiji, opskrbili uzorcima jadarita. Riječ je o mineralu od kojeg se dobiva litij, nužan za proizvodnju baterije za mobilne telefone i hibridne automobile. Jadarit je nezaobilazan u proizvodi litija i bora, a jedino mjesto na svijetu gdje je pronađen je – Srbija, pišu Večernje novosti. Predstavnici Rio Tinta sastali su se krajem prošlog tjedna s predsjednicom srpske vlade Srbije Anom Brnabić, a razgovaralo se o nastavku projekta "Jadar", od kojeg obje strane mnogo očekuju.

Rade i domaći stručnjaci
Jadarit je nedaleko od Loznice otkriven prije 14 godina, a kompanija Rio Tinto do sada je uložila više od 100 milijuna dolara u taj projekt. Trenutno se nalaze u fazi izrade studije prethodne opravdanosti.  Potrebne su značajne investicije za nastavak tehničkih analiza, projektiranje rudnika i tehnološkog postrojenja kako bi se prešlo na studiju opravdanosti projekta. Proizvodnja bi trebala početi između 2023. i 2024. godine.

 

90 posto

europske proizvodnje litija moglo bi potjecati iz Srbije

"Ovaj projekt će značajno utjecati na razvoj Loznice i cijele regije zbog čega je vlada i osnovala međuresornu radnu grupu koja radi s investitorom na svim područjima razvoja ovog projekta", poručuju iz vlade Srbije. Time bi se moglo osigurati da lokalna ekonomija ima maksimalnu korist od ove važne investicije i da ga ima u svakoj fazi implementacije ovog projekta. Posebno je važno to što su na projektu osim svjetskih angažirani i domaći stručnjaci.

Predstavnici Rio Tinta su istakli da Srbiju vide kao atraktivnu investicijsku destinaciju i izrazili zahvalnost na dosadašnjoj podršci vlade Srbije i lokalne uprave.  Vlada Srbije i kompanija Rio Tinto potpisale su u srpnju 2017. godine Memorandum o razumijevanju, nakon čega je osnovana zajednička radna grupa koja se bavi implementacijom projekta "Jadar".

Milijunska zarada na litiju
Prije nekoliko godina, Jelena Milenković, tadašnja čelnica odjela za razvoj i ulaganja u rudarstvu, potvrdila je na temelju dotadašnjih procjena da geološke rezerve litija iznose najmanje 227 milijuna tona. što Srbiji daje priliku da proizvede 90 posto europske i 20 posto svjetske produkcije toga minerala. Procjenjuje se da će od proizvodnje litija Srbija godišnje ostvarivati dobit od 125 milijuna dolara, što je 18 posto više od ukupne zarade na svim drugim metalnim i mineralnim sirovinama.

Komentirajte prvi

New Report

Close