Srpski izvoz IKT usluga bit će veći od lanjskih 1,1 mlrd. eura

Autor: Poslovni dnevnik , 04. lipanj 2019. u 22:00
Na digitalno poslovanje Srbija može biti ponosna, tvrdi premijerka/Davor Puklavec/PIXSELL

Rast IKT sektora Srbije u 2017. je bio 21,6 posto, u 2018. je povećan za 26,2 posto, a u prva tri mjeseca ove godine veći je za 31,6 posto.

Neto izvoz IKT usluga iz Srbije u prva tri mjeseca ove godine veći je za 31,6 posto nego u istom razdoblju lani, što govori da će izvoz ove godine daleko premašiti prošlogodišnjih 1,13 milijardi eura, izjavila je u Beogradu predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Na skupu posvećenom inovacijama i digitalnim tehnologijama u oblasti financija, premijerka je dodala kako je prošla 2018. bila prva godina kada je izvoz IKT usluga iz Srbije premašio milijardu eura, i istakla da taj sektor svake godine bilježi nevjerojatan rast.

Najviša stopa rasta 
Iznijela pritom je podatak da je rast IKT sektora u 2017. bio 21,6 posto, u 2018. je povećan  za 26,2 posto, a u prva tri mjeseca ove godine još više, te navela da je izvoz IKT usluga danas daleko najveća neto izvozna grana Srbije, veća od poljoprivrede, automobilske i strojarske industrije. "Ne znam nijedan, nažalost, drugi sektor naše privrede koji bilježi godišnje ovakve stope rasta", rekla je premijerka.

Ona je navela da je, po njenom dubokom uvjerenju, digitalizacija svih segmenata privrede, države i društva najbolji alat za snažan privredni rast u ovoj, ali i u narednim godinama. Izrazila je zadovoljstvo da su javne financije stabilne i da četvrtu godinu zaredom Srbija ima suficit u budžetu. 

"Danas smo jedna od rijetkih zemalja, europskih ali i svjetskih, čiji je javni dug ispod 60 posto. Ići ćemo ka tome da uđemo ispod te sigurne zone od 45 posto. To nam je cilj", rekla je premijerka. Nakon teških mjera fiskalne konsolidacije koje su dovele do ovakvih rezultata, Ana Brnabić kaže da je Srbije u mogućnosti da se još više okrene daljim reformama koje će dovesti do snažnijeg i održivijeg rasta.

'Premijer za digitalizaciju'
"Iako i sada bilježimo zadovoljavajuće rezultate, rast od 4,3 posto prošle godine, projektiran rast od 3,5 posto ove, ono što nam je potrebno jeste mnogo dinamičniji rast", poručila je premijerka. O potencijalima koje donosi četvrta industrijska revolucija obilježena digitalizacijom premijerka navodi da govori već dvije godine. "Zato sam poznata kao premijer za digitalizaciju, a ne samo premijer Srbije za sve ostalo, ali iskreno vjerujem da je to ključ našeg uspjeha i da je to ono gdje Srbija može da iskoristi sve svoje potencijale, da nadoknadi propuštene šanse i vrijeme, i da dostignemo one naprednije zemlje EU i sveta", rekla je Ana Brnabić. 

Ocijenila je da je digitalno poslovanje već danas jedna od oblasti na koju Srbija može biti ponosna. Naglasila je da po navodima Financial Timesa Srbija svjetski prvak u iznosu stranih direktnih investicija u odnosu na snagu ekonomije, ali i naglasila da sada podstiče transformaciju u kojoj se rast neće bazirati samo na investicijama, već prije svega na inovacijama domaćih kompanija.

Komentirajte prvi

New Report

Close