Srpski Fiat gasi treću smjenu, bez posla ostaje 1400 radnika

Autor: Poslovni dnevnik , 16. lipanj 2016. u 12:13
Nitko u Kragujevcu nije iznenađen viješću o otkazima/FOTOLIA

Izvori iz Kragujevca tvrde da će iz same tvornice morati otići 700 radnika, a jednak broj izgubit će posao u kooperantskim tvrtkama.

Sudeći prema najavama iz kragujevačkog Fiata bez posla bi moglo ostati nekoliko stotina ljudi, a proračun grada bez oko 40 milijuna dinara (oko 323.000 eura mjesečno), koliko iznose prihodi od poreza na plaće radnika te tvornice.

Kompanija Fiat Chrysler automobili Srbija (FCA), naime, ukida jednu od tri smjene zbog smanjene potražnje za njihovim vozilima, odnosno modelom koji se proizvodi u Srbiji, i već nakon godišnjih odmora u kolovozu rad će biti organiziran u samo dvije smjene. Kako je priopćeno iz FCA nakon sastanka čelništva kompanije s predstavnicima sindikata, radi se i "na smanjenju radne snage kroz dobrovoljne odlaske zaposlenih".

 

323tisuće

eura mjesečno izgubit će proračun Kragujevca zbog otkaza u Fiatu

Česti prekidi proizvodnje
Portal eKapija.com iz neslužbenih izvora u Kragujevcu doznaje da bi bez posla moglo ostati oko 700 radnika u Fiatu, od više od 3000 koliko je trenutno zaposleno. Očekuje se da bi i među kooperantskim tvrtkama bez posla ostalo 700 ljudi. Sve bi trebalo biti poznato do 1. kolovoza, kada kreće kolektivni odmor. Za početak se zna da će biti ponuđen socijalni program, tačnije otpremnine po godini staža. "U skladu sa zahtjevima tržišta, kompanija je spremna prilagoditi svoje proizvodne kapacitete provođenjem strukturalnih promjena u organizaciji tvornice, prebacujući proizvodnju iz tri u dvije proizvodne smjene", navodi se u priopćenju FCA sa sastanka na kome je razmotrena trenutna situacija na europskom tržištu automobila.

Naravno, gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić novinarima je rekao da je vijest iz Fiata najgora koju je čuo za godinu i pol koliko je na toj funkciji. "Na žalost, to smo i očekivali. Posljednje dvije godine govori se o tome i zaposleni u Fiatu najbolje znaju koliko su puta morali prekidati proizvodnju, kada je isključivana jedna smjena, kada su bili i po tri, četiri dana na prisilnom odmoru zato što nije bilo dovoljno posla, odnosno prodaje", rekao je Nikolić.

Vlada još ne reagira
Zoran Marković, predsjednik sindikata u kragujevačkom Fiatu, reako je da je sindikat primio "tešku" vijest od uprave, ali da nije iznenađen zbog pada potražnje za vozilima na svjetskim tržištima. "Mi smo, međutim, još puno ranije očekivali reakciju vlade, kao vlasnika 33% udjela u FCA, odnosno premijera Aleksandar Vučić kojeg smo dvije godine pozivali da se uključi u razgovore s čelnicima kompanije, što se nije dogodilo", rekao je Marković. Kori Udovički, ministrica za državnu upravu i lokalnu samoupravu u srpskoj vladi, rekla je jučer da u vladi još nije razgovarano o najavljenom ukidanju treće smjene u Fiatovoj tvornici automobila u Kragujevcu i otpuštanju radnika, te da se tim pitanjem trenutno bavi Ministarstvo gospodarstva. 

Automobilski klaster Srbije

Ugroženi proizvođači dijelova
Igor Vijatov, direktor Automobilskog klastera Srbije, za portal eKapija rekao je da je nova situacija u Fiatu loša vijest za kooperante, kao i gospodarstvo Srbije. "Verujem da će se situacija promijeniti. Svake godine ljeti dođe do pada prodaje automobila, a time i do smanjenja posla za proizvođače. Takva situacija nije samo u Srbiji, već u cijelom svijetu. Ostaje nam da se nadamo kako će Fiat pokrenuti proizvodnju drugog modela", izjavio je Vijatov, dodajući da će, ako ne bude tako, smanjeni kapaciteti Fiata značajno utjecati na proizvođače dijelova, kao i ostalih kooperanata.

Komentirajte prvi

New Report

Close