Srbija ukida poticaje za ‘poljoprivredne tajkune’

Autor: Božica Babić , 23. rujan 2014. u 22:00
Ljestvica za pravo na poticaje spušta se sa sadašnjih 100 na 20 hektara

Prekida se praksa da velike kompanije poticajima zapravo plaćaju zakupninu državne zemlje.

Ljestvica za pravo na isplatu poticaja poljoprivrednim gospodarstvima u Srbiji spušta se sa 100 na 20 hektara, prenose mediji najavu premijera Aleksandra Vučića da "vlada više ne želi financirati tajkune, nego će poticaje dati isključivo malim poljoprivrednicima".

Poticaj po jednom hektaru u Srbiji sada iznosi 100 eura i mogu ga dobiti samo poljoprivrednici koji obrađuju maksimalno do 100 ha oranica. Predstavljajući mjere štednje Vučić je ustvrdio kako će time prekinuti praksu da velike kompanije poticajima iz proračuna zapravo plaćaju zakupninu za državne oranice. Usvoji li se prijedlog o limitu od 20 hektara pravo na poticaje iz državne blagajne izgubit će 18.000 poljoprivrednih gospodarstava od ukupno 631.552 koliko ih je registrirano u agrarnom upisniku.

Više od 100 hektara obrađuje 1851 gospodarstvo, a njima je pravo na potpore ukinuto izmjenama zakona iz 2013. Srbija će kroz poticaje ove godine podijeliti 250 milijuna eura što je 28,7 posto agrarnog proračuna. Nekoliko bivših ministara poljoprivrede, navodi Politika, pokušalo je spustiti granicu za poticaje, no odustali su pod pritiskom poljoprivrednika. Podsjećaju da je ministar Dragan Glamočić želio ukinuti poticaje za hektare i novac usmjeriti u izgradnju hladnjača, staklenika i ostalih kapaciteta za preradu. Hrvatska za razliku od Srbije nema ograničenja, poticaje po hektaru dobivaju sva gospodarstva, tako je Belje koje obrađuje više od 20.000 ha za 2013. dobilo 53,7 milijuna kuna.  

Komentirajte prvi

New Report

Close