Srbija i Makedonija u trgovinskom ratu zbog Negro bombona

Autor: Poslovni dnevnik , 13. lipanj 2014. u 09:54
Makedonci tvrde da bombone za koje Srbi tvrde da su krivotvorina proizvode 50 godina

Otkrilo se da plagijat Pionirovih Negro bombona proizvodi tvrtka Evropa iz Skopja, nakon čega su krenule zapljene po Srbiji.

Kompanija Pionir iz Subotice prije nekoliko dana upozorila je da su se na srpskom tržištu pojavile krivotvorine nekoliko konditorskih proizvoda te tvrtke, nakon čega je došlo do zaoštravanja odnosa s Makedonijom i pravog trgovinskog rata.

Nime, otkrilo se da plagijat popularnih Pionirovih Negro bombona proizvodi tvrtka Evropa iz Skopja, a uvoznik za Srbiju je Inter-Gorex iz Užica, dok je distributer Makedo Evropa iz Niša, pišu srpski mediji. Uz Negro bombone Pionir je u trgovinama uočio i kopije svojih bombona Medeno srce i Mignon kocke. Lažne bombone Medeno srce proizvodi kompanija Vincinni (preko svoje tvrtke Makprogres Vinica iz Makedonije), a uvoznik za Srbiju je Kozmetik plus iz Niša, dok je proizvođač plagijata Mignon kocke tvrtka Nelly iz Loznice u Srbiji.

Odbacuju optužbe
Zbog toga je tržišna inspekcija srpskog Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija donijela tri rješenja kojim su usvojeni zahtjevi za zaštitu registriranih žigova za brendove Nego, Medeno srce i Mignon kocke. To znači oduzimanja proizvoda s krivotvorenim žigom zbog sumnje da su tim proizvodim povrijeđena prava intelektualnog vlasništva Pionira. Tržišni inspektori odmah su izašli na teren i oduzeli krivotvorene slatkiše, prije svega od uvoznika, tako da je zaplijenjeno 15.000 komada tih proizvoda. No, nije trebalo dugo čekati da se oglasi makedonska konditorska kompanija Evropa, optužena za krivotvorenje Pionirovih slatkiša. Tvrtka Evropa odbacila je, dakako, kao neosnovane optužbe Pionira za krivotvorenje i najavila da će protiv subotičkog proizvođača slatkiša podnijeti tužbu na sudu u Srbiji. "Prijava koju je podnio Pionir i optužbe za krivotvorenje na račun Evrope, potpuno su neutemeljene i nepotkrijepljene", kažu iz makedonske kompanije čiji su proizvodi posljednjih dana postali meta srpskih inspekcijskih službi. Tvrtka Evropa u sudskoj tužbi tražit će od Pionira naknadu za narušeni imidž i izgubljenu dobit.

Na tržištu 11 godina 
Usto, službeni distributer Evrope za Srbiju već je podnio tužbu protiv Pionira i inspekcijskih službi koje su naredile zapljenu robe makedonskog proizvođača slatkiša. Navodi se da se Evropini BonBon noire, za koje Pionir tvrdi da je krivotvorina Negra, u Srbiji u nepromijenjoj ambalaži prodaju od 2003. godine, tj. na srpskom tržištu prisutan je 11 godina. Također navode da se sastav bombone BonBon noire nije mijenjao duže od 50 godina i da se razlikuje od sastava Negra koji proizvodi Pionir. "Sličnost je u tome što su oba proizvoda temeljena na sastojku lakrik, ali postotak masnog punjenja i izgled samog bombona nisu isti", tvrdi Evropa i navodi da sastojak lakrik u svijetu koristi nekoliko stotina proizvođača bombona.

Tvrtka Evropa tvrdi da je Pionir prekršio dobru poslovnu praksu jer se nije kao kompanija koja tvrdi da je njen prozvod krivotvoren pismenim putem obratio drugoj kompaniji i tražio da se roba povuče s tržišta, što je uobičajeno. Uprava makedonske kompanije ističe da takva informacija nije stigla na njihovu adresu, iako odvjetnik Pionira kaže da je obavještenje dostavljeno Evropi.Srbija i Makedonija članice su gospodarske organizacije Cefta, čiji bi najvažniji cilj svakako trebao biti poboljšanje gospodarske i trgovinske suradnje između zemalja članica.

Komentirajte prvi

New Report

Close