Za uvoz graha u Srbiji je u 2015. potrošeno nemalih 12 milijuna dolara, krumpir je plaćen devet, rajčica 16, krastavci 3,5 milijuna dolara, pišu Večernje novosti o poraznoj statistici uvoza hrane, koje i s domaćih polja ima dovoljno za podmirenje potreba. U Gospodarskoj komori Srbije objasnili su im da se povrće uvozi u dijelu godine kada ga nema na domaćem tržištu, a potražnja postoji, pa trgovci nalaze računicu plasirati robu u skladu sa svojim planovima i poslovnim politikama.
Grah se u Srbiji uzgaja na više od 17 tisuća hektara, a proizvodnja ga se godišnje penje na oko 30 tisuća tona, puno premalo u odnosu na nekadašnjih 70.000 tona. – Naši proizvodi koštaju više od uvoznih, jer im je u početku skuplja proizvodnja, obzirom na to da se poljoprivredom bave uglavnom mali proizvođači koji ne mogu biti konkurentni – kaže za Novosti Milada Lukešević, savjetnica Udruženja za povrtlarsku proizvodnju u gospodarskoj komori. S druge strane, cijene voća i povrća s uvoza su konkurentne i zato što "država inozemne dobavljače ne regresira".Iz svijeta na srpske tržnice i trpeze dolazi i mlijeko, meso, žitarice kojima je uvoz više desetaka milijuna dolara, ali i svinjsko meso, kojeg očito Srbi traže enormrno, uvozivši ga lani za 46,6 milijuna dolara.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu