SPD želi opet biti stranka malih ljudi

Autor: Tomislav Oharek , 23. svibanj 2013. u 22:01
Sigmar Gabriel, šef SPD-a, jučer je ugostio Angelu Merkel i Françoisa Hollandea/EPA

Njemačka stranka obilježila 150. godina rada.

Glavna njemačka opozicijska stranka SPD proslavila je jučer 150 godina od svog osnutka dok se nosi s poprilično lošim rejtingom uoči rujanskih parlamentarnih izbora u Njemačkoj.

Iako je na svečanosti njemačkih socijaldemokrata sudjelovao i hrvatski premijer Zoran Milanović, koji se prekjučer sastao sa šefom SPD-a Sigmarom Gabrielom, jučerašnja zvijezda bio je francuski predsjednik François Hollande. Na iznenađenje dijela okupljenih Hollande je na sva usta hvalio reformu tržišta rada Agenda 2010. koju je proveo bivši kancelar Gerhard Schröder, odnosno duboke reforme tržišta rada i socijalnih davanja države. Iako je ta reforma tada duboko podijelila SPD, Njemačka zapravo danas bere njezine plodove."Napredak znači i poduzimanje hrabrih koraka u teškim trenucima kako bi se očuvala radna mjesta i predvidilo promjene u industriji. To je ono što je u Njemačkoj napravio Gerhard Schröder, a što je vašoj zemlji omogućilo da bude ispred ostalih", rekao je Hollande, koji rapidno gubi podršku Francuza.

 

23posto

glasova Nijemaca dobiva trenutno SPD, a CDU Angele Merkel 40%

Naime i Hollande je suočen sa sličnim problemima u Francuskoj, kao što je svojevremeno bio i Schröder u Njemačkoj pa je neupitno da je ta poruka bila namijenjena Francuzima koliko i SPD-ovcima, koji se do danas nisu uspjeli politički oporaviti od reforme koju je dobar dio njihovih glasača doživio kao ne SPD-ovsku. Stranka od tada sve teže privlači novo članstvo, pa je prosječna dob članova čak 61 godina, a i prema posljednjim anketama SPD na parlamentarnim izborima osvaja samo 23 posto, za razliku od CDU-a Angle Merkel koji dobiva oko 40 posto. Svjesni su toga i u SPD-u što je u svom govoru potvrdio i njihov predsjednik stranke."SPD mora ponovno više biti društveni pokret", rekao je svečanosti Gabriel iako nije objasnio kako to stranka misli postići.

Lekcija je to svakako za Françoisa Hollandea, ali i hrvatskog premijera Zorana Milanovića koji već hoda stazom koju je utro Schröder, a na kojoj se poskliznuo španjolski socijalist Zapatero."SPD je nakon Agende 2010. izgubio većinu lijevih pristaša koji od tada podržavaju Lijevu stranku, dok su se drugi pridružili velikom bloku neodlučnih. Do danas ih nisu uspjeli vratiti, a SPD se više ne doživljava kao stranku malih ljudi", rekao je za The Financial Times Jürgen Falter, profesor politologije na sveučilištu u Meinzu. Jučerašnja svečanost trebala je demonstrirati kako se SPD vratio svojim osnovnim vrijednostima, a koliko je u tome uspio brzo će pokazati predizborne ankete.

Komentirajte prvi

New Report

Close