Španjolska podiže obnovljivu energetiku iz pepela

Autor: Poslovni.hr/Hina , 15. prosinac 2015. u 21:59
Na rubu stečaja našao se i div Abengoa/REUTERS

Solarni je sektor od 2008. otpustio 35.000 ljudi, a kapaciteti su prošle godine povećani za samo 22 megawatta.

Španjolska je svojedobno bila vodeća svjetska sila u sektoru obnovljivih izvora energije, a danas želi vratiti poziciju izgubljenu u vrijeme ekonomske krize.

Veliki broj sunčanih dana, oko 300 godišnje te snažni vjetrovi u velikom dijelu zemlje osigurali su Španjolskoj vodeću poziciju u segmentu solarne i energije vjetra u 2007. i 2008. godini, zahvaljujući između ostalog i izdašnim državnim subvencijama. Prije osam godina tadašnja socijalistička vlada usvojila je zakon kojim je proizvođačima kroz razdoblje od 25 godina jamčila takozvanu solarnu tarifu od čak 44 eurocenta po kWh proizvedene električne struje.

Obećanje nije održano jer je Madrid zbog nabujalog proračunskog manjka 2011. smanjio subvencije koje su trebale potaknuti rast sektora. Dodatno ih je smanjila konzervativna Narodna stranka koja je došla na vlast krajem 2011. godine. Zbog promjene politike prihodi solarnih elektrana potonuli su između 15 i 50 posto, tumači za AFP čelnik španjolske solarne lobističke udruge UNEF Jose Donoso. Kako kaže, solarni je sektor od 2008. ukinuo 35.000 radnih mjesta i sada zapošljava samo 5000 ljudi.

Španjolska je prošle godine povećala kapacitete za samo 22 MW, a Britanija za čak 2270 MW. Zapeo je i razvoj u proizvodnji struje iz energije vjetra. U osam godina otpuštena je polovina zaposlenih, a ove godine uopće nisu povećani kapaciteti za proizvodnju struje. Pod pritiskom su se našla mala i srednja poduzeća, ali i divovi poput Abengoe, koji zapošljava više od 27.000 ljudi širom svijeta, a našao se na rubu stečaja. Iako gubitak subvencija nije glavni razlog njegovih problema, stručnjaci ističu da mu nije ni pomogao. "Ova godina označava najnižu točku u razvoju obnovljivih izvora u Španjolskoj u proteklih 20 godina", konstatira direktorica španjolskog udruženja za energiju vjetra Heikki Willstedt. 

Komentirajte prvi

New Report

Close