Japanski tehnološki div priprema ‘protuotrov’ videoigrama na mobitelima

Autor: Tomislav Pili , 10. listopad 2018. u 08:04
Natjecanja profesionalnih igrača prati globalna publika od 167 milijuna ljudi/REUTERS

Igraća konzola mogla bi biti dizajnirana kao tablet poveziv s više uređaja i dovoljno snažna za natjecanja esporta.

Špekulacije da igraće konzole nemaju budućnost u srazu s igrama na pametnim telefonima nisu pokolebale Sony.

Kako je u intervjuu za Financial Times potvrdio predsjednik Kenichiro Yoshida, japanska kompanija priprema nasljednika Playstationa 4 (PS4). "U ovom trenutku mogu reći kako je neophodno da imamo hardver sljedeće generacije", izjavio je Yoshida. Međutim, odbio je potvrditi da će se taj proizvod zvati Playstation 5. Njegove riječi dodatno će potaknuti raspravu kako bi se Sony trebao nositi s globalnim tržištem igara na pametnim telefonima vrijednim 70 milijardi dolara i promjenom navika dojučerašnjih vjernih korisnika.

Međutim, pitanje je kako će idući Playstation izgledati. U toj branši kruže glasine da Sony planira dizajnirati tablet koji bi bio poveziv s više uređaja. Dva su razloga za takav potez. Prvi je sve raširenije mrežno igranje, a drugi veće sinergije između Sonyjeva filmskog i gaming odjela. U tom kontekstu ne treba zanemariti Microsoftovu objavu u ponedjeljak o pokretanju javnog testiranja iduće godine Project xCloud koji će omogućiti igru kroz različite platforme.

Upućeni izvori tvrde kako japanski div neće radikalno raskinuti s dizajnom Playstationa 4 i da će osnovna arhitektura biti slična.

"Sony će vjerojatno zadržati uspješnu PS4 platformu što je duže moguće", ocjenjuje Kazunori Ito, analitičar tvrtke Ibbotson Associates Japan. Podsjetimo, PS4 je na tržištu od 2013. godine i za to je vrijeme prodan u više od 80 milijuna komada te je postao najbrže prodavana Sonyjeva konzola. Sony je također do sada sporo hvatao korak s esportom, tržištem baziranom na globalnoj publici od 167 milijuna ljudi koji u izravnim internetskim prijenosima prate natjecanja profesionalnih igrača videoigara.

Analitičari gaming industrije vjeruju da će iduća Sonyjeva konzola biti dovoljno snažna da može "ugostiti" esport događaje na najvišoj razini. Da su u Sonyju postali svjesni promijenjenih tržišnih okolnosti govori i vijest da bi se uskoro vrlo popularna PS4 igra Fortnite Battle Royale igra mogla igrati i na drugim platformama.

Komentirajte prvi

New Report

Close