Smjena na listi kineskih bogataša

Autor: Tomislav Pili , 15. listopad 2017. u 10:07
Foto: Reuters

Spomenimo da je cijena dionice skočila unatoč zabrinutosti analitičara razinom Evergrandeove zaduženosti koja je prošle godine snažno porasla.

Donedavno najbogatiji Kinez Wang Jianlin prepustio je krunu nekretninskom mogulu. S 43 milijarde dolara na vrhu Hurunove ljestvice kineskih milijardera objavljene u četvrtak nalazi se Xu Jiayin. Radi se o osnivaču i predsjedniku kompanije Evergrande Group koja je jedan od najagresivnijih nekretninskih developera u zemlji.

Proboj na prvo mjesto Xu može zahvaliti eksploziji cijene dionice Evergrandea na Hongkonškoj burzi koja je u godinu dana uvećala vrijednost pet puta. Spomenimo da je cijena dionice skočila unatoč zabrinutosti analitičara razinom Evergrandeove zaduženosti koja je prošle godine snažno porasla.

Drugo i treće mjesto zauzimaju osnivači internetskih divova Tencent i Alibaba. Prvi čovjek “kineskog Facebooka” Pony Ma izbio je na drugo mjesto s 37 milijardi dolara dok se imovina Jacka Ma smanjila za dva posto na 30 milijardi dolara. Osnivač Alibabe je siromašniji jer je izašao iz vlasništva financijske podružnice Ant Financial. No, Alibaba je pravi rasadnik kineskih milijardera – na Hurunovoj ljestvici nalazi se 43 dioničara Alibabe i Ant Financiala.

Dosadašnji lider Wang Jianlin pao je na peto mjesto s imovinom od 23 milijarde dolara, četvrtinu manje nego prošle godine. Podsjetimo, Wang je izgradio Dalian Wandu, poslovno carstvo koje se od nekretnina proširilo na lanac američkih kino-dvorana, holivudske filmske studije te španjolski nogometni klub Atletico Madrid. No, dionice kompanije strmoglavile su se nakon što su vlasti u lipnju naložile bankama usporavanje kreditiranje kompanija koje znatno ulažu u inozemstvu. Time je Peking pokazao zabrinutost da bi rastući korporativni dug mogao destabilizirati 
ekonomiju. v     

Komentirajte prvi

New Report

Close